Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: în unele raioane trebuie să fie declarată STARE EXCEPŢIONALĂ

© Sputnik / Egor Eremov / Accesați arhiva multimediaУборка зерновых, agricultura
Уборка зерновых, agricultura - Sputnik Moldova
Abonare
Situaţia agricultorilor din mai multe raioane este excepţională, din cauza secetei.

CHIŞINĂU, 10 aug – Sputnik. Prognoza meteo pentru următoarele zece zile arată că în acest an culturile agricole din gupa a doua (sfecla de zahăr, porumbul, floarea soarelui şi altele) vor fi afectate de o secetă aproape similară celei din 2012, consideră expertul Alexandru Slusari.

Vom avea o scădere a recolte de cel puţin 60 la sută comparativ cu anul precedent, la culturi precum porumbul şi sfecla de zahar şi cu minimum 50 la sută o scădere a recoltei de floarea soarelui, a menţionat Slusari. El a mai menţionat că nu este cazul să ne aşteptăm la o creştere a preţurilor la producţia agricolă pe măsura nevoilor de compensare a pierderilor provocate de condiţiile climaterice, suportate de agricultori. Aici este cazul să fie menţionată şi deprecierea valutei naţionale, care de asemenea îi afectează pe cei din sectorul agricol, a mai subliniat Slusari.

„E nevoie ca statul sa examineze posibilitatea introducerii stării excepţionale în mai multe raioane ale ţării, în legătură cu seceta”, susţine expertul. Acesta mai propune Camerei de Comerţ şi Industria să elibereze, la solicitarea agricultorilor, certificatele de forţă majoră. Aceste măsuri, potrivit lui Slusari, vor permite fermierilor să-şi obţină în mod legal eşalonarea datoriilor. „Mulţi dintre ei, prin această procedură, vor fi salvaţi de la faliment”, a conchis expertul.

 

Fluxul de știri
0