Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova, educația incluzivă nu este accesibilă pentru toți

© Flickr / Rory MacLeodWheelchair
Wheelchair - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova, mai mult de trei mii de copii cu posibilități limitate studiază în gimnazii și licee.

 

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Majoritatea copiilor cu dizabilități nu au posibilitatea să fie incluşi în educația de tip incluziv, a declarat pentru Sputnik Liliana Rotaru, președintele asociaţiei obşteşteşti "Copilul, comunitatea, familia, Moldova”.

Ea a remarcat faptul că asta se întâmplă inclusiv din cauza amplasării la distanţe mari a instituțiilor de învățământ.

”Cel mai complicat aspect este, desigur transportul şi drumurile. Atunci, când vorbim despre  afptul că un copil cu dizabilități trebuie să meargă din localitatea X în localitatea Y sau în centrul raional, trebuie să înțelegem că la noi nici drumurile, nici transportul nu sunt adaptate pentru acest scop. Vorbesc despre copiii care se deplasează în cărucior. Acum ei nu au o asemenea posibilitate, pentru că nu pot să parcurgă șapte kilometri pe drumurile noastre”, a remarcat Rotaru.

Potrivit experților, prea puține dintre școlile moldoveneşti sunt dotate și adaptate pentru a primi copii cu dizabilități. Astfel, copiii respectivi au nevoie de ajutorul maturilor.

”Nimănui nu-i place ca să fie purtat în spate până la etajul doi, să fie ajutat să meargă la toaletă. Acest lucru nu place copiilor, mai ales adolescenților. Cel matur trebuie să ajute copilul să ia cunoștință de infrastructură și să se poată folosi de ea. Dar în principiu, noi trebuie să pornim de la faptul că fiecare copil cu dizabilități trebuie să aibă condiţii ca să se deplaseze singur”, a remarcat Liliana Rotaru.

În Moldova, la nivel de stat educația incluzivă a început să fie implementată din anul 2011. În prezent, în țara noastră există mai mult de trei mii de copii cu dizabilități, care sunt cuprinși în procesul educativ. Experții consideră că pentru în societatea moldovenească trebuie să devină o normă ca în clase, de rând cu copiii sănătoși, să studieze 1-2 copii cu dizabilități.

Fluxul de știri
0