Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Universitățile din Moldova urcă în topul internațional

© Sputnik / Евгений ПанасенкоТехнический университет Молдовы
Технический университет Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit experților străini, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Academia de Studii Economice se plasează pe primele trei locuri printre instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik, Serghei Țurcanu. Universitățile din Moldova au fost incluse în topul internațional „Ranking Web of Universities”, întocmit de Consiliul superior al cercetărilor științifice al Ministerului Educației și Inovației din Spania. Cea mai bună instituție de învățământ superior din Moldova, de cinci ani la rând, este recunoscută Universitatea de Stat din Moldova. În acest an, ea s-a plasat pe locul 195 printre instituțiile respective din Europa Centrală și de Est, și pe poziția 929 în Europa. Pe locul doi în clasament se află Universitatea Tehnică, urmată de Academia de Studii Economice.

Gheorghe Ciocanu, rectorul Universității de Stat, a vorbit cu mândrie despre importanța acestui eveniment.

„Deja de cinci ani suntem pe locul întâi în Moldova. Noi urmărim cu emoție acest clasament. Este un loc prestigios. Una este aprecierea din interior, și cu totul altceva este o expertiză din afară. Aceasta este o adevărată expertiză internațională, este o onoare”, a declarat Ciocanu.

La rândul său, rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinik, consideră că instituția pe care o conduce mai are posibilități pentru a crește, menționând că aceste clasamente sunt necesare, ele formează imaginea țării.

Rectorul a adăugat că toate instituțiile de învățământ superior din Moldova au aceleași probleme: Moldova este o țară puțin cunoscută în lume, investițiile insuficiente pentru baza tehnico-materială, accesibilitatea redusă a universităților noastre pentru studenții străini și nivelul insuficient al studiilor științifice din aceste instituții.

Clasamentul „Ranking Web of Universities” ia în calcul următorii indicatori: vizualizarea — numărul total de vizualizări înregistrate de resursele informaționale ale instituției, numărul de pagini web, complexitatea fișierelor și citatelor indexate pe site-uri. Topul include 25 de universități ale lumii.

Fluxul de știri
0