Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Japonia va cere explicaţii de la SUA în scandalul WikiLeaks

© SputnikWikiLeaks
WikiLeaks - Sputnik Moldova
Abonare
Pe site-ul WikiLeaks a fost publicată lista Target Tokyo (Ţinta - Tokyo), alcătuită din 35 de persoane suspuse din Japonia, care ar fi fost monitorizate de serviciile secrete americane, cel puţin de pe timpul primului mandat al premierului Shinzo Abe.

CHIŞINĂU, 4 aug – Sputnik. Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a confirmat că autorităţile ţării aşteaptă explicaţii de la SUA referitor la scurgerile de informaţii WikiLeaks, potrivit cărora Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) a SUA intercepta convorbirile funcţionarilor japonezi.

Ничего личного - Sputnik Moldova
WikiLeaks a publicat date despre spionajul economic al SUA în Franţa

Conform informaţiei publicate, NSA intercepta convorbirile telefonice ale secretariatului Cabinetului de miniştri, a unei serii de funcţionari ai Băncii Centrale a Japoniei, inclusiv a directorului acesteia. Au fost monitorizaţi şi câţiva funcţionari ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, Comerţului şi Industriei, reprezentanţii unor unităţii ale corporaţiilor Mitsubishi şi Mitsui.

„Dacă informaţia se va adeveri, va fi extrem de regretabil pentru ţările aliate. Vom continua sa cerem clarificarea situaţiei”,  citează agenţia Kyodo declaraţia lui Shinzo Abe făcută în cadrul şedinţei comitetului special al camerei Superioare a Parlamentului.

Anterior, surse din Guvernul japonez au anunţat pentru agenţia Kyodo despre intenţia autorităţilor de a declara protest SUA, în cazul în care informaţia se va adeveri. Reprezentantul oficial al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner, a declarat în ajun că Washingtonul şi Tokyo discută situaţia creată în contextul scurgerilor de informaţii WikiLeaks.

Fluxul de știri
0