Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Haosul din economia Moldovei continuă…

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Abonare
Inflația anuală în Moldova va atinge în decembrie 10%.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Experții de la Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup” au făcut un nou pronostic nefavorabil: din cauza reducerii încasărilor fiscale, bugetul public al Moldovei nu va primi în 2015 un miliard 525,6 milioane de lei.

Расчетный отдел банка - Sputnik Moldova
Expert-Grup: economia moldovenească rămâne expusă şocurilor externe

”Bugetul a avut de suferit la toate capitolele… În special, în ceea ce privește veniturile. Acest lucru este legat de doi factori. Primul este reducerea exportului. Cel de al doilea ține de întreruperea finanțării externe. Situația din sectorul bancar a influențat și ea negativ asupra indicatorilor economici și a acţionat direct asupra bugetului public național”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Dumitru Budeanschi, director de programe la ”Expert-Grup”.

Expertul economic Alexandru Fală afirmă că devalorizarea leului va duce la declanșarea inflației, care deja a ieșit din  limita stabilită de Banca Națională  a Moldovei. La sfârșit de an, conform analistului, inflația anuală poate atinge în Moldova 10%.

”Mai mult decât atât, se observă o slăbire a creditării. Acest lucru este condiționat de doi factori. În primul rând, asupra acestui indicator a influențat atenția sporită din partea agenților economici, iar în al doilea rând —  politica dură a Băncii Naționale. În rezultat, în acest an este prognozată reducerea acordării de noi credite în lei cu 44%”, a precizat Fală, adăugând că se așteaptă în consecinţă o reducere a investițiilor mai mari de 10%.

Potrivit experților, creșterea salariilor în acest an va fi nesemnificativă. Drept urmare, micşorarea volumului de transferuri bănești va reduce cererea, iar acest lucru va  influența exportul, care va scădea cu 21,7%.

Mulți experți economici au constatat că Moldova deja se află în criză, in pofida datelor statistice cu privire la creșterea PIB în primul trimestru. Potrivit analiştilor, majorarea tarifelor la serviciile reglementate pe fundalul destabilizării domeniului bancar, devalorizarea continuă a valutei naționale, reducerea exportului, doar vor agrava situația economică din țară.

Fluxul de știri
0