CHIŞINĂU, 3 aug – Sputnik. Pasiunea nestăpânită de a poza „selfie” în condiţii extreme s-a transformat într-o adevărată tragedie pentru o locuitoare a capitalei în vârstă de 16 ani. În dimineaţa zilei de 2 august (la ora şase) ea a căzut de pe acoperişul unei case cu unsprezece etaje de pe strada Plaiului, din sectorul Botanica al capitalei.
Ofiţerul de presă al poliţiei municipale, Adrian Jovmir, a relatat pentru Sputnik Moldova că fata se afla pe acoperişul acelei case împreună cu prietenii săi. Tinerii au servit băuturi alcoolice. Potrivit lui Jovmir, iniţial oamenii legii au examinat versiunea unui suicid, care însă nu s-a conformat.
„Fata a căzut accidental. Ea nu a fost atentă. Am exclus versiunea suicidului. Decedata dorea să se fotografieze pe acoperiş”, a spus Jovmir.
Într-un comentariu exclusiv pentru studioul Sputnik Moldova, doctorul în psihologie, Elena Covaleova, a menţionat că pasiunea nestăpânită de a face „selfie” în condiţii extreme este provocată de încercarea unor tineri de a se afirma printre semeni. Psihologul a subliniat influenţă păguboasă a gadgeturilor şi a remarcat faptul că în goana după popularitate în lumea virtuală, adolescenţii încetează să mai preţuiască calităţile personale.
„Tendinţa spre o poziţie de lider îi determină pe tineri să opteze pentru astfel de metode de autoprezentare, ce comportă anumite riscuri, dată fiind „originalitatea” acestora. Este vorba despre fapte îndreptate spre atragerea atenţiei. Este important să reţinem că adolescenţii au o stare foarte apropiată de una copilărească, aceştia fiind mişcaţi doar de trăiri emoţionale. Faptele lor sunt de cele mai multe ori nechibzuite. Iată de ce comportamentul lor adesea este riscant”, a spus expertul.
Psihologul îi îndeamnă pe adolescenţi să opteze cât mai mult posibil pentru comunicare vie şi să-şi atingă dorinţa de autoafirmare prin realizări concrete, nu prin exprimări în reţelele de socializare.
„Contactele nemijlocite sunt mult mai fructuoase. Acestea presupun corectare reciprocă şi fiecare poate, într-un fel anume, acţionând în timp real, să sugereze sau să corecteze comportamentul celuilalt”, a spus Covaleova.
În ultima perioadă continuă să crească statistica incidentelor triste legate de predilecţia pentru fotografii făcute în condiţii riscante. În luna mai a anului curent o studentă din Chişinău şi-a pierdut viaţa în Iaşi, încercând să pozeze pe vagonul unui tren. Aceasta s-a electrocutat, suferind arsuri pe 75 la sută din suprafaţa corpului. Medicii nu au reuşit să o salveze.