Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM va anunţa joi cu câte procente vor creşte preţurile în Moldova

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
BNM ne va spune cu cât vor creşte preţurile după majorarea tarifelor la lumină şi gaz.

CHIŞINĂU, 3 aug – Sputnik. Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Dragutanu va prezenta joi, 6 august, raportul băncii asupra inflaţiei. 

According to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
BNM anunţă care sunt riscurile de evoluţie a inflaţiei

Raportul BNM va fi făcut public după decizia Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) de majorare a tarifelor la energia electrică şi gazele naturale pentru consumatorii finali, cu 37 la sută şi respectiv, 15 la sută.

În luna mai, BNM a anunţat că pentru prima dată în ultimele 12 semestre inflaţia a ieşit din coridorul de 5%.

BNM a revizuit în creştere prognozele asupra inflaţiei pentru 2015 şi 2016. Astfel, pentru anul în curs BNM prognoza în mai o rată a inflaţiei de 8,1%, cu 2,3 puncte procentuale mai mult faţă de prognoza stabilită în ianuarie. În 2016, rata anuală a inflaţiei va înregistra valoarea de 6,4%, în creştere cu 0,3 puncte procentuale comparativ cu estimările anterioare.

Factorii care au influenţat creşterea prognozei inflaţiei sunt deprecierea peste aşteptări a monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul.

Guvernatorul a declarat că anul trecut inflaţia medie a fost de 5,1%.


Fluxul de știri
0