Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova vor apărea parcuri IT

© Sputnikcomputer
computer - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Proiectul de Lege prind parcurile din industria IT, votat de Parlament

CHIŞINĂU, 31 iul – Sputnik. În Republica Moldova vor fi create primele parcuri virtuale din industria tehnologiei informației. Proiectul de lege cu privire la parcurile din industria tehnologiei informației a fost adoptat, vineri, de Parlament  în prima lectură. 

”Industria IT are cea mai mare valoare adăugată, nu este legată de caracteristici geografice sau climatice, principala resursă fiind omul și cunoștințele lui. Aceasta poate contribui esențial la dezvoltarea economiei naționale”,  a declarat  în plenul Parlamentului, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Pavel Filip.

Proiectul susține companiile care activează în domeniul tehnologiei informației și le oferă o platformă competitivă pentru dezvoltare.

Elementul cheie al documentului îl constituie implementarea modelului inovativ de impozitare pentru rezidenții parcurilor IT prin aplicarea  unui impozit unic în mărime de 7%, dar aplicat pe volumul de vânzări. 

”Acest model de impozitare înseamnă mecanisme simple, clare și transparente de administrare, care nu lasă loc pentru birocrație și corupție. Astfel, va fi creat un mediu competitiv și atractiv pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea acestui sector cu un potențial enorm”, a declarat ministru.

De asemenea, se propune scutirea rezidenților parcurilor IT de TVA și taxe vamale la importul de tehnică de calcul și echipamente pentru dezvoltarea capacităților de producere. ”Parcurile vor activa în regim „virtual”, iar rezidenții pot realiza genurile specificate de activitate din propriile oficii, aflate pe teritoriul Republicii Moldova”, a precizat Filip.

Proiectul de lege privind parcurile IT este parte a Strategiei de creștere a competitivității industriei IT pe anii 2015 —2021, aprobată și implementată de Guvern. 

În Republica Moldova activează 682 de companii din domeniul IT, unde sunt angajate peste 9 mii de persoane. Salariul mediu în industria IT este cel mai înalt pe economie — de aproximativ 9 mii de lei. 

Fluxul de știri
0