Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O treime din angajații CFM pot rămâne în stradă

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaВозобновление движения пригородных поездов в регионах России
Возобновление движения пригородных поездов в регионах России - Sputnik Moldova
Abonare
Angajaţii întreprinderii protestează deja de câteva zile din cauza că de două luni nu le sunt achitate salariile

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Administrația ÎS ”Căile Ferate ale Moldovei” examinează posibilitatea reducerii personalului cu 30 la sută. Totodată, experții consideră că reducerea personalului ar putea constitui o amenințare la securitatea acestui obiectiv strategic.

Angajaţii companiei protestează deja de câteva zile, pentru că nu şi-au primit de două luni salariile. După cum a declarat pentru Sputnik Moldova șeful întreprinderii, Vladimir Cebotari, reținerea salariilor la compania de stat este legată de reducerea numărului transporturilor. Din această cauză, veniturile CFM s-au redus semnificativ.

Вагонное депо - Sputnik Moldova
Societate
Lucrătorii de la Căile ferate cer să le fie achitate salariile

”Rezultatele companiei sunt mai bune decât anul trecut, dar ca volum ele nu satisfac cerințele unei astfel de companii”, a remarcat interlocutorul.

Șeful întreprinderii a confirmat că salariile angajaților sunt achitate cu întârziere, menţionând că această situație este permanentă.

”Achităm salariile cu întârziere. Bugetul pentru salarii este foarte mare, deoarece şi întreprinderea este foarte mare. Noi avem 11 mii de angajați, astfel că bugetul împreună cu impozitele atinge 60 de milioane de lei”, a spus Cebotari.

Potrivit lui, doar printr-un efort de voință această problemă nu poate fi rezolvată, sunt necesare mai multe măsuri. Care anume, el nu a dorit să precizeze. Cebotari a mai menţionat că pe viitor trenurile vor fi exploatate doar în funcţie de eficiența lor economică.

Victor Moroz, expert în economie, consideră că agravarea crizei la întreprindere a avut loc din cauza soluţionării inadecvate a problemelor, dar și din cauza lipsei unei modernizări tehnice.

”CFM rămân în urmă în ceea ce privește dotarea tehnică. Ea nu este electrificată și acest lucru complică posibilitățile de colaborare cu căile ferate din România și Ucraina. În al doilea rând, rolul transportului feroviar s-a redus în ultimul timp. Noi ne-am ocupat de îmbunătățirea căii ferate, s-a făcut o ramificaţie până la Giurgiulești, și o gară feroviară, dar ea este pustie. Problemele CFM nu au fost rezolvate în complex”, opinează economistul.

Potrivit acestuia, situația nu va fi salvată nici de privatizarea întreprinderii. Pornind de la anumite observări, în unele țări din Europa de Est, în care căile ferate au fost privatizate, situația nu s-a îmbunătățit. ”Progresul în ceea ce ţine de drumuri este legat de dezvoltarea tehnică și de inovație. Dacă aceste lucruri lipsesc, atunci forma de proprietate nu va ajuta în niciun fel”, a concluzionat Moroz.

Fluxul de știri
0