CHIŞINĂU, 31 iul – Sputnik. Președintele Asociației Obștești „Sos autism”, Aliona Dumitraş, a declarat în cadrul unei conferințe de lansare a proiectului “Integrarea socială a copiilor și tinerilor cu autism din Moldova” că în ţara noastră nu există statistici oficiale care ar estima corect incidenţa cazurilor de autism.
“În țara noastră nu există nici medicamente pentru autism, există doar medicamente pentru afecțiunile asociate”, a declarat Dumitraș.
Directorul Asociaţiei „ProSprijin”, Iulian Perciun, a adăugat că în Republica Moldova nu sunt specialiști calificați în terapia autismului.
“Deși există screening-ul obligatoriu pentru testarea copiilor ce suferă de această maladie care se face la 18 luni, oricum până în prezent sunt diagnosticați corect abia la 3-4 ani. Dar și mai grav este că, de multe ori medicii greșesc diagnosticul”, a declarat Perciun.
Olga Guzun are acasă un copil care suferă de autism. Ea spune că inițial copilul ei nu se deosebea prin nimic de semenii săi. După ce acesta a împlinit vârsta de doi ani, femeia a început sa observe semne de comportament ciudat, dar nici prin gând nu i-a trecut că băiatul ei este bolnav de autism.
“Am înțeles un lucru foarte important și anume că copii trebuie comparați între ei. Sunt anumite trăsături pe care trebuie să le întrunească toți copiii. Și dacă părinții au observat că ceva nu e în regulă la copii lor, trebuie să se adreseze cât mai repede la un specialist, deoarece cu cât mai degrabă este diagnosticată afecțiunea și începe terapia, cu atât mai mari sunt șansele de recuperare”, a declarat Guzun.
În opinia Alionei Dumitraş, copii cu autism trebuie integrați în clase de copii obişnuiţi, pentru a se putea adapta în societate și pentru a avea încredere în sine.
Dumitraș a mai declarat că “cea mai mare problemă în procesul de integrare rezidă în modul în care este perceput și înțeles copilul de către persoanele cu care intră în contact”.
Datele Ministerul Sănătății arată că în anul 2013 în țara noastră erau luați la evidență 180 de copii cu autism, specialiștii susțin însă că în realitate numărul acestora este mult mai mare.