Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Banca Națională a Moldovei a mărit din nou rata inflației pe anul 2015

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
În anul 2014, rata inflației a constituit în medie 5,1%.

 

CHIȘINĂU; 30 iul – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a prognozat o creștere a ratei medii a inflației pe anii 2015 și 2016 cu 1,2 și, respectiv, cu 5,2 puncte procentuale. Astfel, în acest an, se așteaptă o creștere a inflației de până la 9,3%, iar în anul următor — de 11,6%.

Pornind de la datele disponibile la ora actuală, în urma devalorizării valutei naționale și majorării tarifelor la serviciile reglementate, există riscul unei devieri temporare cu ± 1,5 puncte procentuale de la indicele stabilit de 5%. Specialiștii BNM presupun că nivelul inflației va reveni la limitele stabilite de regulator în trimestrul II al anului 2017.

Un studiu mai detaliat privind situația macroeconomică, prognoza inflației pe termen mediu, potențialele riscuri și provocări pe care le va avea de confruntat politica monetar-bancară vor fi prezentate la 6 august, în Raportul trimestrial asupra inflației nr.3.

 

Fluxul de știri
0