Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legislatorii moldoveni nu vor să majoreze pensiile

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Comuniștii și socialiștii s-au pronunțat pentru majorarea pensiilor, însă voturile lor au fost insuficiente.

 

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Deputații din coaliția de guvernare nu au votat pentru includerea a două proiecte de lege cu privire la majorarea pensiilor pe agenda ședinței de vineri (31 iulie) a Parlamentului RM.

Лампы - Sputnik Moldova
Societate
ANRE examinează vineri majorarea tarifelor în sectorul energetic

Fracțiunea comuniștilor a propus să fie examinate două proiecte  - cu privire la indexarea pensiilor și introducerea în legislație a noțiunii „pensia de bază” – considerând că, în condițiile în care s-au majorat tarifele la gaze și energia electrică, documentele respective trebuie examinate și aprobate în regim de urgență. Se preconizează ca pensia de bază să constituie 400 de lei și să fie atribuită tuturor categoriilor de pensionari.

PSRM, protest la ANRE - Sputnik Moldova
Societate
La Chişinău au avut loc proteste împotriva majorării tarifelor

Comuniștii au menționat că, odată cu majorarea tarifelor, plata pentru serviciile comunale a crescut cu aproximativ 25 la sută.

Reprezentanții coaliției de guvernare au subliniat că proiectele respective încă nu au trecut toate procedurile necesare și ei nu dispun de avizul comisiilor și al Guvernului. În cele din urmă, includerea acestor proiecte de lege pe ordinea de zi a fost susținută de 39 de deputați comuniști și socialiști.

Totodată, parlamentarii nu au susținut propunerea de a fi audiați în ședința Parlamentului reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Doar 41 de legislatori au votat „pentru”.

Ion Butmalai, expert în economie la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a declarat pentru Sputnik-Moldova că majorarea tarifelor va afecta cel mai dur categoriile sociovulnerabile ale populației: familiile cu mulți copii și pensionarii care vor fi nevoiți plătească pentru agentul termic până la 90% din veniturile lor.

 

Fluxul de știri
0