Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foşti angajaţi MAI, membri ai unei grupări criminale

© Sputnik / IGPpoliţie
poliţie - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii legii au documentat o grupare ce dirijează mai multe scheme frauduloase.

CHIŞINĂU, 30 iul – Sputnik. Angajații Direcției Operațiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu Ministerul Afacerilor Interne și Procuratura Generală, au documentat timp de cinci luni activitatea unei grupări care dirijează mai multe scheme frauduloase.

Наручники на клавиатуре - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Grupare criminală, anihilată de poliţişti

În urma investigaţiilor efectuate de către forţele de ordine, s-a stabilit că din grupare fac parte mai multe persoane, dintre care şi foşti angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, pe parcursul anilor 2012-2015 membrii grupului au dirijat activitatea infracțională a 18 întreprinderi, majoritatea având ca gen de activitate transportul de pasageri în regim de taxi. În prezent activează doar cinci întreprinderi în domeniul transportului de pasageri în regim de taxi.

Totodată, membrii grupului criminal figurează în cadrul acestor întreprinderi în calitate de foști sau actuali fondatori, angajați, administratori sau conducători.

De asemenea, în calitate de actuali fondatori și conducători ai acestor întreprinderi, figurează persoane ce au domiciliul și viza de reședință în orașul Bender. Aceste persoane fac parte din categoria păturilor socialmente-vulnerabile, care pe parcursul ultimilor 10 ani nu au fost angajați  oficial în câmpul muncii.

În cadrul întreprinderilor au fost angajați neoficial la muncă, persoane fizice care activau în cadrul întreprinderilor cu automobilele personale, prestând aceleași servicii de transportare a pasagerilor în regim de taxi. Sumele de bani erau predate de către șoferi la sfârşitul zilei de muncă persoanelor responsabile din cadrul întreprinderilor.

Şoferii automobilelor de taxi nu eliberau bonurile de casă conform serviciilor acordate, iar registrele mașinii de control și casă nu erau completate zilnic.

Veniturile ilegale obținute sunt folosite de către factorii de decizie care administrează schema infracțională la procurarea imobilelor atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotarele acesteia.

Pe acest caz a fost intentat un dosar penal pentru evaziunea fiscală. Persoanele vinovate riscă amendă în mărime de la 60 000 la 100 000 de mii de lei sau închisoare de până la 6 ani.


Fluxul de știri
0