Expert din Moldova: UE s-a epuizat

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaФлаги Евросоюза в Берлине
Флаги Евросоюза в Берлине - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit analiștilor, la moment nu putem prognoza cum vor vota oamenii, este clar însă că ei sunt nemulțumiți.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Posibila ieșire a Marii Britanii din UE nu înseamnă sfârșitul acestei formațiuni, dar acest lucru vorbește despre faptul că UE trece printr-un moment critic în dezvoltarea sa, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik-Moldova Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice și Probleme de Securitate.

Potrivit expertului, astăzi este foarte greu să prognozăm cu ce ar putea să se încheie acest plebiscit.

Moscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.” - Sputnik Moldova
Marea Britanie a determinat lista votanţilor la referendumul privind ieşirea din UE

Experții afirmă că posibila ieșire a Marii Britanii din UE nu va influența în nici un fel Moldova. Mai mult decât atât, Moldova nu este gata în viitorul apropiat să facă parte din UE. Economiștii subliniază că ar fi absolut nejustificat să se pună acum problema aderării sau depunerea unei cereri de aderare a Moldovei la UE. De  ce? Pentru că din punctul de vedere al UE, Moldova trebuie să fie un partener concordant, cu un număr minim de probleme sociale și politice. Ţara nu trebuie să pună probleme în plus, pentru că în prezent UE nu traversează perioada sa cea mai bună.

Potrivit lui Ostalep, politicienii moldoveni pot doar să vorbească despre integrarea europeană. ”La noi de fapt nu se pun mai multe probleme legate de integrarea europeană. De aceea, chestiunile legate de dezvoltare internă a UE, situația economică, referendumul, faptul că Croația a intrat în UE iar Grecia încercă să iasă, în principiu, nu afectează Moldova și nu influențează interesele noastre. Va crește schimbul economic între Moldova și UE? Nu. Noi putem examina acest lucru doar la nivel academic, dar interesele noastre să nu le atingem”, a punctat Ostalep.

Deocamdată, UE propune Moldovei doar un singur lucru – Zona de Comerț Liber și încă cu multe restricții. Pe viitor, toate relațiile Moldovei cu această structură, potrivit unor economiști din Moldova, se vor dezvolta exclusiv în domeniul comerțului. Problema trecerii ulterioare la forme mai aprofundate de colaborare economică între Moldova și UE deocamdată nu se pune pe ordinea de zi. Totul depinde de politica de extindere a UE. Până când Republica Moldova nu va deveni membru al UE, ea nu va obţine avantaje din formarea spațiului economic unic, din aplicarea unor politici economice, financiare și valutare unice, la fel ca țările europene.

Fluxul de știri
0