Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Descoperire în Moldova: oseminte din perioada epocii de piatră

© Sputnik / Валерий Шустов / Accesați arhiva multimediaЗолотые серьги, найденные при раскопках
Золотые серьги, найденные при раскопках - Sputnik Moldova
Abonare
În satul Crihana Veche, raionul Cahul, au fost descoperite 21 de morminte care datează încă din perioada epocii de piatră.

CHIŞINĂU, 29 iul – Sputnik. Arheologii susțin că obiectele care au fost recuperate sunt extrem de valoroase şi pot oferi informații importante despre trecut. 

 „Au fost descoperite oseminte, vase plasate în mod ritual, rogojini vopsite cu ocru roșu și cercei de argint”,  a declarat pentru Studioul  „Sputnik-Moldova” istoricul Vlad Cubreacov.

În procesul de recuperare a vestigiilor au fost implicați arheologi de la Institutul Patrimoniului Cultural, dar și voluntari din Moldova și România. 

Cubreacov a declarat că participanții la săpături s-au arătat încântați de această experiență.

“Este pentru prima dată când în Republica Moldova se organizează șantiere arheologice cu participarea exclusivă a voluntarilor sub ghidajul arheologilor de la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM)”, a precizat Cubreacov.

Potrivit lui, “în satul Crihana Veche încă nu există un muzeu pentru a putea expune toate vestigiile care au fost descoperite”. 

Cercetările au fost inițiate de către Asociația „Răsăritul Românesc” în parteneriat cu Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Agenția Arheologică Națională şi Primăria Crihana Veche. 

Fluxul de știri
0