Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: ieșirea Marii Britanii din UE este un semn rău

Abonare
În Marea Britanie, mai presus de valorile europene sunt puse interesele naționale.

CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, a declarat că referendumul privind ieșirea țării din UE poate avea loc deja anul viitor. Șeful Guvernului britanic intenționează să anunțe oficial acest lucru la conferința anuală a Partidului Conservator.

Zvonurile despre plebiscitul cu privire la soarta europeană a Regatului Unit sunt deja vechi. Așa cum remarcă mass-media din Marea Britanie încă în luna mai a acestui an, Cameron a promis locuitorilor din Regat că le va oferi posibilitatea să spună ”da” sau ”nu” parteneriatului cu UE. Aceasta s-a întâmplat după ce Partidul Conservator a câștigat alegerile parlamentare. Atunci guvernul nu a fixat o dată exactă a referendumului, ci doar s-a menţionat că acest lucru trebuie să se întâmple până în 2017.

Moscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.” - Sputnik Moldova
Marea Britanie a determinat lista votanţilor la referendumul privind ieşirea din UE

Cameron consideră că anume în 2016 va reuși, din contul efectuării referendumului, să contureze pachetul limitat de reformare a EU. Mai mult decât atât, așa cum scrie mass-media din Marea Britanie, prim-ministrul dorește să atragă atenția asupra problemelor economice cu care se poate confrunta Regatul în cazul ieșirii din UE.

Economistul Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup”, Ion Tornea, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, și-a exprimat punctul de vedere privind posibilul referendum din Marea Britanie.

”Acesta va fi un semnal prost când o țară iese din UE. Nu cred că vor exista consecințe din punct de vedere economic. Nici acum Marea Britanie nu face parte din uniunea valutară, nici din alte blocuri economice. Ei au politica lor economică. Pornind de la toate acestea, nu vor fi mari schimbări”, a remarcat expertul.

Unii analiști presupun că autoritățile britanice vor accelera procesul de organizare a referendumului din cauza crizei din Grecia. Totuși, Bruxxelles-ul nu a admis părăsirea de către Grecia a zonei euro, în pofida tratativelor complicate.

Potrivit economistului, Marea Britanie este o țară mai conservativă decât Grecia. El crede că ”dacă Germania va accepta compromisuri doar pentru a menține UE, atunci pentru Marea Britanie sunt importante, în primul rând, tradițiile și interesele lor naționale”.

Expertul a remarcat că în Marea Britanie pe primul loc se află democrația. ”Ceea ce nu place populației țării și creează disconfort, este soluţionat prin referendum. Acest lucru e normal și nu pune piedici pentru aflarea în UE. Se crede că toate acestea au avut loc din cauza celor întâmplate în Grecia. Acest referendum oricum ar fi avut loc, pentru că asemenea nemulțumiri sunt exprimate și în Marea Britanie, și în Germania, și în Franța. Pur și simplu, în Marea Britanie, la putere au venit  partide mult mai conservatoare, care pun mai presus de toate valorile naționale, dar nu pe cele general europene”, a încheiat Tornea.

Fluxul de știri
0