Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Suspendarea finanțării din afară creează probleme pentru Moldova

© Sputnik / Mikhail Kutuzov / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a suspendat cheltuielile noi și cele neprevăzute din bugetul pentru anul curent.

CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik. Odată cu suspendarea finanțării din partea partenerilor de dezvoltare, Moldova se confruntă cu mai multe dificultăți financiare. Efectul direct al înghețării acestei finanțări constituie un minus de 3 miliarde de lei. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Anterior, Ministerul Finanțelor al RM a suspendat cheltuielile noi și cele neprevăzute din bugetul de stat pe anul curent. Specialiștii menționează că aceasta este o decizie firească în condițiile economice actuale ale țării. Experții susțin că republica nu dispune de posibilități pentru a compensa în buget sumele care nu au venit de la partenerii străini. Totodată, sursele interne de creditare s-au scumpit.

În studiu se subliniază că revizuirea bugetului pe anul 2015 reprezintă prioritatea nr.1 a viitorului Cabinet de Miniștri și punctul de plecare al planului anticriză al Guvernului. Supraviețuirea sistemului bugetar și a instituțiilor bugetare depinde de revizuirea parametrilor macroeconomici, de reevaluarea mijloacelor disponibile, a cheltuielilor și a politicii fiscale pe anul curent.

Fluxul de știri
0