Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procuratura: activitatea procurorilor în Moldova s-a îmbunătăţit

© Sputnik / Evgheni PanasencoГенеральная прокуратура Республики Молдова
Генеральная прокуратура Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura a publicat datele despre activitatea procurorilor îndreptată spre realizarea politicii penale în Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 28 iul – Sputnik. Potrivit Procuraturii Generale, în primele 6 luni ale anului curent activitatea procurorilor la exercitarea şi conducerea urmăririi penale a cunoscut o îmbunătăţire calitativă şi cantitativă la capitolul cauze penale finalizate şi trimise în judecată.

În perioada de referinţă, procurorii au exercitat şi condus urmărirea penală pe 40001 cauze penale, dintre care, în 13701 de cazuri urmărirea penală a fost finalizată.

În total, instituţia menţionează că procurorii au deferit justiţiei 7282 de cauze penale privind comiterea a 8008 infracţiuni de către 8373 persoane, inclusiv:

2191 — infracţiuni contra patrimoniului;

473 – huliganism;

369 — încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei rutiere;

446 — circulaţia ilegală a drogurilor;

66 – omucideri intenţionate;

84 cazuri de vătămare intenţionată gravă a integrităţii corporale şi sănătăţii;

35 — evaziuni fiscale şi infracţiuni financiar-bancare;

80 – violuri;

41 — contrabanda şi eschivarea de la achitarea plăţilor vamale;

101 — infracţiuni contra justiţiei şi alte categorii de infracţiuni.

Procuratura a mai subliniat că „în procedura acordului de recunoaştere a vinovăţiei au fost deferite justiţiei 337 de cauze penale. De asemenea, au fost dispuse soluţii de scoatere de sub urmărire penală, încetare şi clasare a cauzei penale în 6260 de cauze penale, inclusiv în 2538 — din lipsa faptului sau elementelor infracţiunii, 2253 — în legătură cu împăcarea părţilor şi retragerea plângerii prealabile, 2 — în baza actului de amnistie şi 1450 cauze din alte motive de nereabilitare”.

Totodată, Procuratura a precizat că unul dintre criteriile de bază care indică asupra calităţii şi legalităţii activităţii de urmărire penală este numărul sentinţelor de achitare. Astfel, în perioada vizată, a fost atestată o scădere a numărului de hotărâri de achitare, pronunţate de către instanţele de judecată, fiind emise 144 de sentinţe de acest gen în privinţa a 176 de persoane, faţă de 182 de persoane achitate în primul semestru al lui 2014.

„Conducerea Procuraturii Generale orientează procurorii la asigurarea unei activităţi pre-judiciare a procesului penal în strictă conformitate cu standardele prevăzute de Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, cu precădere, a celor vizând art.2 (dreptul la viaţă), art.3 (interzicerea torturii), art.5 (dreptul la libertate şi la siguranţă), art.6 (dreptul la un proces echitabil, inclusiv prin prisma respectării termenului rezonabil la efectuarea investigaţiilor de urmărire penală) şi art.8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie), astfel încât să fie evitate prejudicierea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor şi riscurile condamnării Republicii Moldova la CEDO”, se mai spune în comunicatul Procuraturii.

 

Fluxul de știri
0