Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Întrevederea Filat, Lupu şi Ghimpu a eşuat

© Sputnik MoldovaSemnarea acordului de constituire a aliantei
Semnarea acordului de constituire a aliantei - Sputnik Moldova
Abonare
Cea de-a doua întrevedere dintre liderii PLDM, PD şi PL, care urma să aibă loc la ora 17.00, a eşuat.

CHIŞINĂU, 27 iul – Sputnik. Cea de-a doua întrevedere care urma să aibă loc pe parcursul zilei de luni între liderii PLDM, PD şi PL a eşuat. Întâlnirea programată pentru ora 17.00 în incinta Parlamentului nu a avut loc. La această discuţie liderii AIE-3 urmau să „pună punctele pe „i” asupra candidaturii primului –ministru”

Potrivit surselor Sputnik Moldova, la întrevedere nu s-au prezentat democraţii. Deputatul PD, Sergiu Sârbu, nu a răspuns la apelurile telefonice ale Sputnik Moldova pentru a explica motivele contramandării întrevederii. 

În prima parte a zilei de luni, liderii PLDM, PD şi PL, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu s-au întâlnit la sediul PD. Discuţia a durat mai puţin de o oră. După întrevedere nici un lider de partid nu a vrut să facă declaraţii pentru presă.

Deputatul liberal-democrat Valeriu Ghileţchi a declarat pentru agenţia Sputnik Moldova că, deocamdată, discuţiile sunt în jurul persoanei propusă la funcţia de premier. 

„Liderii alianţei urmează să se înţeleagă asupra candidaturii la funcţia de premier. Cred că în seara zilei de luni se va reuşi şi la această întrevedere se vor pune punctele pe „i”. Acordul AIE-3 rămâne în vigoare, deocamdată, discuţiile sunt în jurul persoanei propusă la funcţia de premier”, a declarat pentru Sputnik Moldova, Valeriu Ghileţchi. 

Tot luni, la sediul PLDM a avut loc o şedinţă de partid la care a fost invitată şi candidatul PLDM la funcţia de premier Maia Sandu. Oficial nu se cunoaşte ce s-a decis la această şedinţă. Purtătorul de cuvânt al PLDM, Larisa Manole, nu a răspuns la apelul telefonic al Sputnik Moldova.  

Între timp, presa din Moldova a început să scrie că PLDM a decis să schimbe candidatura Maiei Sandu cu cea a lui Valeriu Streleţ. Acesta, la fel, a ignorat apelurile noastre telefonice. 

Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Politică
I-a venit rândul lui Valeriu Streleţ?

Preşedinţii PLDM, PD şi PL, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au semnat la 23 iulie Acordul politic de constituire a AIE-3. Potrivit acestui document, funcţia de premier i-a revenit PLDM. Peste câteva ore de la semnarea Acordului AIE-3, liderul democraţilor Marian Lupu a anunţat că PLDM a propus-o la funcţia de prim-ministru pe actualul ministru în exerciţiu al Educaţiei, Maia Sandu. Informaţia a fost confirmată în seara aceleiaşi zile de liderul liberal-democraţilor Vlad Filat, care s-a arătat nedumerit de faptul că Lupu a ales să informeze primul opinia publică despre candidatura la şefia Guvernului, prerogativă ce aparţinea, de fapt, PLDM. 

Cei trei lideri au dat asigurări că până la finele lunii iulie va fi format un nou Guvern care va avea votul majorităţii parlamentare. Dacă până la 12 septembrie nu va fi ales un nou Guvern, în Moldova vor exista premise legale pentru dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate. 

Fluxul de știri
0