Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova a crescut numărul îmbolnăvirilor cu hepatita virală A

© Sputnik / Rodion Procamedicina
medicina - Sputnik Moldova
Abonare
Doar în anul 2014, în Republica Moldova au fost înregistrate 491 de noi cazuri de îmbolnăvire cu hepatita virală A, cu patru la sută mai multe comparativ cu anul precedent.

CHIŞINĂU, 27 iul – Sputnik. Șeful Laboratorului „Epidemiologia Hepatitelor Virale”, Vladimir Guriev, a declarat pentru Studio  „Sputnik-Moldova” că “aproape 80 la sută dintre cazurile de îmbolnăvire cu hepatita virală A (HVA) au fost înregistrate în rândul adolescenților”.

“Hepatita virală A este o boală a mâinilor murdare, iar copii sunt cei mai vulnerabili pentru că nu au imunitate la această hepatită. HVA este o formă ușoară, fără consecințe grave”, a precizat Guriev.

Medicul a menţionat pentru Sputnik că “în țara noastră vaccinul contra hepatitei virale A nu este inclus în Calendarul Național de Vaccinuri, din motiv că este foarte costisitor. În schimb, este inclusă imunizarea contra hepatitei virale B”.

“Simptome clinice clare avem numai în 10-30 la sută dintre cazuri, iar în celelalte cazuri hepatita se manifestă într-o formă ascunsă”, a spus Guriev. 

Potrivit medicului, “bolnavii de hepatită acuză oboseală, îngălbenirea pielii, în special a ochilor, pierderea poftei de mâncare, greaţă, vomă și dureri musculare”.

La 28 iulie, în Republica Moldova este marcată Ziua Mondială a Hepatitei.


Fluxul de știri
0