Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veste bună pentru moldovenii care suferă de aritmii complexe

© Sputnik / Тиханов / Trecere la banca de fotografiiПрофессор Глеб Соловьев ведет операцию на сердце
Профессор Глеб Соловьев ведет операцию на сердце - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Pacienţii din Moldova care suferă de aritmii complexe vor beneficia, în premieră, de diagnostic şi tratament, a anunţat serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii.

CHIŞINĂU, 24 iul – Sputnik. Laboratorul de Electrofiziologie Clinică din cadrul Departamentului Cardiologie de urgenţă a Institutului de Cardiologie este singurul din Moldova, în care se face diagnosticarea şi tratamentul ablativ al aritmiilor cardiace complexe.

Sursa notează că recent, în cadrul unui proiect de  colaborare, specialiști în domeniul electrofiziologiei de la Institutul de Cardiologie, împreună cu un grup de electrofiziologi de la Spitalul  Universitar „Sf. Ana” din oraşul Brno, Republica  Cehă, au efectuat pentru prima dată în Moldova proceduri de ablaţie, cu eradicarea completă a disritmiei cardiace la 22 de pacienți cu aritmii severe. Tratamentul cu succes al tahicardiilor paroxistice a permis externarea pacienților chiar a doua zi după procedură.

Instituţia subliniază că „crearea acestui laborator, dotat cu echipament performant, este unul dintre obiectivele specifice ale Programului Național de prevenire și control al bolilor cardiovasculare pentru anii 2014-2020” şi aminteşte că „mai multe disritmii cardiace, inclusiv cele cu pericol nemijlocit asupra vieții pacientului, nu au o soluție deplină terapeutică și doar tratamentul ablativ ar putea schimba radical atât starea clinică, cât și pronosticul de durată”, iar Laboratorul de Electrofiziologie „deschide  noi perspective  și  posibilități în  acordarea  asistenței înalt specializate pentru  pacienții cu un anumit tip de aritmii, adică palpitații, sincope, sau stop cardiac. Investigația permite identificarea rapidă a locului și mecanismului aritmiei, aplicarea curentului de radiofrecvența şi anihilarea focarului aritmic”.

Fluxul de știri
0