Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cavcaliuc: poliţia este mai operativă, avem mai puţine infracţiuni

Abonare
Ministrul de Interne a luat act de raportul conducerii IGP referitor la operativitatea poliţiei şi fenomenul infracţional.

CHIŞINĂU, 24 iul – Sputnik. Şeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat că în primele şase luni ale anului curent, la toate cele 32.000 de apeluri prin care a fost solicitată intervenţia poliţiei, în 90 la sută dintre cazuri echipajele au ajuns în mai puțin de 10 minute, iar media pe ţară este de 13 minute. Aceste date, potrivit MAI, i-au fost prezentate într-un raport ministrului în exerciţiu, Oleg Balan.

poliţie, drog, reţinere - Sputnik Moldova
Societate
Grup specializat în infracţiuni contra proprietăţii, reţinut

Cavcaliuc a subliniat în raportul prezentat că din luna martie, IGP a introdus echipaje mixte de patrulare (INP, IP Chișinău și BDS ”Fulger”). În consecinţă, timpul de reacţionare s-a redus în mediu cu 3-7 minute, itinerarul echipelor mobile de patrulare fiind creat conform gradului de criminalitate din sectoarele orașului. Demnitarul a mai spus că echipe mixte vor fi create în toate subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției.

Potrivit raportului, datorită măsurilor consolidate care au fost întreprinse, s-a reușit diminuarea cu 5% a numărului de infracțiuni comise în țară. Numărul total al acestora este de 17205. În particular, numărul omuciderilor a scăzut cu 23%, cel al vătămărilor intenţionate grave — cu 21%, numărul jafurilor – cu 14,9% şi cel al infracţiunilor cu caracter sexual — cu 11,3%.

În vederea prevenirii și combaterii fenomenului infracțional, poliția a demarat nouă operațiuni speciale și 21 măsuri complexe. În același timp, au fost desfășurate șase campanii de informare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la accidentele rutiere, violența domestică, educarea privind drepturile copilului și altele, a mai spus Cavcaliuc.

Totodată, şeful interimar al IGP a menţionat că pentru asigurarea transparenței în activitatea poliției au fost consolidate capacitățile instituționale prin organizarea unor sesiuni de instruire a personalului și dezvoltare a instrumentelor de comunicare. Obiectivul prioritar stabilit de către Inspectoratul General al Poliției pentru perioada imediat următoare este consolidarea capacităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii, pentru asigurarea unui climat de siguranță în societate.

Fluxul de știri
0