Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Harbujii importați, periculoşi pentru sănătate

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaДорогомиловский рынок
Дорогомиловский рынок - Sputnik Moldova
Abonare
Dulce, aromat si foarte hidratant, pepenele verde este un fruct de sezon benefic pentru sănătatea persoanelor de toate vârstele.

CHIŞINĂU, 23 iul – Sputnik. Medicii susțin că pepenii verzi importați conțin substanțe dăunătoare sănătății. 

Medicul nutriționist Lucreția Catană a menționat pentru Studio  „Sputnik-Moldova” că, “harbuzul de import este contraindicat pacienților cu pancreatită și ulcer gastric. De asemenea, pacienții cu diabet zaharat trebuie să consume pepenele verde în cantități mici”.

În sezonul estival pepenele verde este unul dintre cele mai solicitate fructe. De multe ori însă calitatea acestui produs lasă de dorit, iar din această cauză consumatorul poate avea intoxicații. 

 “Fiecare cumpărător care vrea să cumpere un harbuz are dreptul să ceară autorizația și certificatul de inofensivitate de la orice vânzător, indiferent de locul de comercializare”, a declarat pentru Studio „Sputnik-Moldova”, şeful Centrului Siguranţă Chimică şi Toxicologie, Iurie Pânzaru.

Pentru a evita pericolul intoxicației cu pepene verde, ofițerul de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Andrei Guțu, îi îndeamnă pe cetățeni să  procure fructe doar din locuri autorizate. 

“La pepenele verde este important să-i verificăm forma. Trebuie să alegem un fruct uniform, fără lovituri, tăieturi sau alte urme. În cazul în care produsul are anumite pete înseamnă că pepenele a fost afectat de soare. Neapărat trebuie să verificăm și greutatea fructului. Un pepene copt trebuie să fie destul de greu”, a mai adăugat Guțu. 

 

Fluxul de știri
0