Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nordul ţării înregistrează rezultate bune la culturile cerealiere

© Sputnik / Andrei Iglov / Accesați arhiva multimediaУборка зерновых в Крыму
Уборка зерновых в Крыму - Sputnik Moldova
Abonare
În acest an, volumul recoltei globale pentru culturile de toamnă se preconizează la nivelul de 970 de mii de tone.

CHIŞINĂU, 22 iul – Sputnik. Peste 423 de mii de hectare de culturi cerealiere şi leguminoase au fost deja recoltate. Conform datelor operative prezentate de raioane, au fost recoltate peste 317 mii hectare de grâu de toamnă, 52,5 mii de hectare – orz de toamnă, aproape 30 de mii de hectare – orz de primăvară, 9,8 mii de hectare – rapiţă şi mazărea – de pe 7 mii de hectare.

Recolta medie pe ţară pentru grâul de toamnă constituie 2,9 t/ha, orz de toamnă – 2,5 t/ha, orz de primăvară – 2,2 t/ha, rapiţa – 1,8 t/ha şi mazăre – 1,5 t/ha.

Rezultate mai bune au fost înregistrate la grâul de toamnă în zona de Nord a ţării, raioanele Briceni, Edineţ, Râşcani, Făleşti, Floreşti, dar şi în Comrat, unde se înregistrează o productivitate de peste 3,2 t/ha.

O productivitate mai joasă, în comparaţie cu media pe republică, s-a înregistrat în raioanele Străşeni, Teleneşti, mun. Chişinău, Nisporeni: 1,5 – 2,0 t/ha.

Şi la orzul de toamnă, rezultate mai bune au obţinut producătorii agricoli din zona de Nord, raioanele Drochia – 3,2 t/ha, Briceni, Edineţ şi Floreşti – 3,0 t/ha.

În zona de Centru se înregistrează cea mai joasă productivitate medie la un hectar ce constituie 2,10 tone de orz la hectar.

În acest an, volumul recoltei globale pentru culturile de toamnă se preconizează la nivelul de 970 mii tone, dintre care la grâu – 830 mii tone.

Fluxul de știri
0