Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Valentina Naforniţă a fost luată în seamă de autorităţi

© Ministerul Culturii al RMValentina Naforniţă la Ministerul Culturii în discuţie cu ministrul Monica Babuc
Valentina Naforniţă la Ministerul Culturii în discuţie cu ministrul Monica Babuc - Sputnik Moldova
Abonare
Renumita soprană din Moldova, Valentina Naforniţă, este invitată să participe la evenimentele culturale internaţionale organizate de Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 22 iul – Sputnik. Ministrul moldovean în exerciţiu al Culturii,, Monica Babuc, a remarcat contribuția excepțională a Valentinei Naforniță la promovarea culturii și țării noastre, creând o imagine favorabilă Republicii Moldova pe plan extern și asigurând o continuitate în dezvoltarea valorilor culturale naționale, se spune într-un comunicat al ministerului Culturii.

„Monica Babuc și-a exprimat admirația pentru vocea ei splendidă și prestația scenică impresionantă, menționând creativitatea și dorința tinerei interprete, care s-a afirmat în spiritul celor mai frumoase tradiții europene, de a oferi spectacole excepționale și a crea prin rolurile sale atmosfera unei vieți culturale intense”, se spune în comunicat.

Sursa mai notează că Monicăi Babuc a discutat cu Valentina Naforniţă despre posibilitatea participării sopranei la evenimentele culturale internaționale organizate de Ministerul Culturii, cea mai apropiată evoluție a acesteia în Republica Moldova fiind la Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, care va avea loc în perioada 4-13 septembrie 2015 la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieşu” din Chișinău.

„În contextul aprecierii internaţionale la cele mai prestigioase concursuri de muzică de profil, recunoscând performanțele excepționale ale sopranei, Ministerul Culturii recomandă candidatura Valentinei Naforniță pentru decernarea Premiului Național de Stat, înmânarea urmând a avea loc în cadrul sărbătorii naționale dedicate Zilei Independenței”, a mai notat sursa.

Valentina Naforniţă şi-a făcut studiile la Școala de Arte din Cuhneşti, după care a urmat Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A câştigat  numeroase concursuri, iar victoria care i-a adus notorietate este primul loc la BBC Cardiff Singer of the World 2011, fiind declarată ca cea mai buna voce din lume. Astfel, compatrioata noastră Valentina Naforniţă a ajuns sa cucerească cele mai mari scene din lume, actualmente fiind angajată la Opera de Stat din Viena. Veritabilă ambasadoare a Republicii Moldova în domeniul culturii, ea înregistrează performanţe excepţionale ca soprană, evoluând pe scenele operelor lirice din Milano, Viena, Moscova. Valentina Naforniţă a susţinut recitaluri şi la Chișinau, pe scena Palatului Naţional “Nicolae Sulac” şi Palatului Republicii. De Ziua Naţională a Culturii, sopranei i-a fost decernat Premiul Ministerului Culturii în domeniul muzicii, „Gavriil Muzicescu”.

 

Fluxul de știri
0