Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fără deconectări la finele săptămânii de la sursele de energie?

© Sputnik / Марина Лысцева / Accesați arhiva multimediaЛампы
Лампы - Sputnik Moldova
Abonare
Problema deconectării consumatorilor de la energia electrică în ajunul zilelor de odihnă a devenit obiectul unei interpelări parlamentare către ANRE.

CHIŞINĂU, 21 iul – Sputnik. Deputaţii din Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie au adresat o scrisoare deschisă Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care solicită examinarea posibilităţii revizuirii reglementărilor ce vizează relaţia furnizorilor cu consumatorii casnici, prin introducerea interdicţiei de a deconecta de la electricitate, gaz sau căldură consumatorii la finele săptămânii, în zilele de joi şi vineri, sau în ajunul sărbătorilor. 

Осветительные лампы - Sputnik Moldova
Societate
ANRE a majorat tarifele la energia electrică

Interpelarea deputaţilor vine în urma numeroaselor semnale din partea consumatorilor. Aceştia se plâng că atunci când sunt deconectaţi de la energia electrică în zilele de joi sau vineri ori în preajma unor sărbători, nu  pot soluţiona problema în mod operativ.

„Sistemul relaţiilor care ar trebui să se bazeze pe principii de reciprocitate între furnizorii de energie electrică, termică şi gaze, pe de o parte, şi consumatorii casnici, pe de altă parte, ţine cont în mare parte doar de interesele economice ale furnizorilor. În special, acest lucru se referă la modul de aplicare a măsurilor punitive sub fromă de deconectare a consumatorilor în baza invocării diferitelor motive, care, în opinia noastră, ar trebui să fie tratate ca fiind ultima soluţie”, se spune în scrisoarea deputaţilor către ANRE.

Potrivit legislatorilor, „fără a pune la îndoială dreptul general al furnizorilor la aceste măsuri, Comisia consideră că acestea trebuie reglementate inclusiv din perspectiva intereselor consumatorilor”.

„Procesele de deconectare şi reconectare trebuie să ofere posibilitate consumatorilor să-şi clarifice relaţia cu furnizorii într-un termen cât mai scurt, prin excluderea practicii de a lăsa familiile în zilele de odihnă fără surse energetice”, susţin deputaţii comisiei parlamentare.

În opinia acestora, este necesară revizuirea costurilor pentru reconectare a instalaţiilor electrice ale consumatorilor casnici, pornind de la cheltuielile reale de reconectare a furnizorilor de energie electrică.

Fluxul de știri
0