Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: Moldova se află la câțiva pași de colapsul economic

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
În condițiile care s-au creat trebuie revizuit urgent bugetul la capitolul cheltuieli.

 

CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik. Unii experți afirmă că Moldova se află la câțiva pași de colapsul economic. Specialiștii menționează că, în plan economic, acest an va fi pentru republică mai complicat în comparație cu anii precedenți. Ritmul creșterii economice devine tot mai lent, aflându-se sub presiunea factorilor atât externi, cât și interni. Printre aceștia se numără transferurile de bani, reducerea exportului, devalorizarea valutei naționale față de euro și dolar, vulnerabilitatea sectorului bancar, situația încordată din regiune, precum și corupția din majoritatea sferelor de activitate. Unii specialiști afirmă că, în cazul în care situația economică a RM nu se va schimba radical, țara va intra în incapacitate de plată.

„Potrivit datelor preliminare, deficitul în bugetul RM constituie circa 4 miliarde de lei. Acest fapt înseamnă că, dacă nu vor fi găsite posibilități de a atrage surse de finanțare, în republică vor apărea datorii la achitarea salariilor, pensiilor ș.a.m.d. Este greu de spus când se va întâmpla acest lucru. Conform unor evaluări, ne-au mai rămas o lună – o lună jumătate până la colapsul economic”, a declarat economistul Serghei Tofilat în interviul acordat pentru Sputnik Moldova.

Economistul presupune că lipsa de bani în buget este legată de faptul că acesta a fost întocmit greșit. Deoarece cheltuielile planificate trebuiau să fie prin ceva acoperite. Cu alte cuvinte, trebuia mai întâi de stabilit cât ne putem permite să cheltuim, de câte venituri dispunem și abia după, reieșind din toate acestea, să se întocmească bugetul. Bineînțeles că există surse de finanțare din exterior, însă pentru a le atrage este necesar de respectat cerințele acelorași FMI, Banca Mondială și ale altor organizații financiare internaționale. Presupun că organele de conducere ale RM au sperat că republica va obține finanțare din afară și nu a încercat să schimbe nimic. Însă poziția partenerilor de dezvoltare este destul de rigidă. Ei văd ce se întâmplă în sistemul bancar din republică, văd că nu se respectă legile ș. a. De aceea au decis să declare  autorităților RM că e timpul deja să schimbe ceva.

Tofilat afirmă că principalul nu constă în faptul cu cât este depășit deficitul bugetar. Important este că, actualmente, trebuie de redus capitolele de cheltuieli. Trebuie de calculat cât de grav va fi afectată de acest lucru țara în întregime. Dacă va fi necesar de redus pensiile și salariile bugetarilor, atunci chestiunea devine foarte gravă. Pentru că acești indicatori deja sunt nesatisfăcători, ca să nu spunem mai mult. Salariul mediu pe economie, potrivit totalurilor pe primul trimestru al anului curent, a constituit 4 mii 400 de lei. Iar dacă scazi impozitele, rămân doar 3 mii 700 de lei. Cum poți trăi cu o astfel de leafă? Situația este foarte complicată. Orice scânteie poate duce la urmări grave.

În condițiile care s-au creat este necesar de reexaminat urgent bugetul la capitolele cheltuieli, precum și de calculat unde mai pot fi găsite posibilități de majorare a veniturilor, dar nu de așteptat ajutoare de peste hotare. Trebuie întreprinse măsuri urgente și să nu stăm să așteptăm până situația va ieși de sub control. Asta în ceea ce privește perspectiva imediată. Cât despre perspectivele pe termen mediu și lung, trebuie de creat astfel de condiții pentru ca în RM să vină investitorii străini. Acest lucru va conduce la creșterea veniturilor în valută, crearea locurilor de muncă, dezvoltarea economiei, a exportului. Este unica posibilitate a RM de a ieși din criză și de a se dezvolta la un nivel cuvenit, a încheiat economistul.

 

 

Fluxul de știri
0