Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlamentul şi Guvernul, cu restanţe la executarea hotărârilor CC

© SputnikParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
CC constată lipsa de responsabilitate a Parlamentului şi Guvernului în realizarea funcţiilor ce decurg din Legea cu privire la Curtea Constituţională.

CHIŞINĂU, 20 iul – Sputnik. Curtea Constituţională (CC) atrage atenţia Guvernului şi Parlamentului asupra problemei privind executarea tergiversată sau neexecutarea actelor sale.

Pe parcursul anului 2014, au fost pronunţate 12 hotărâri prin care cel puțin o prevedere din cele contestate a fost declarată neconstituțională, Parlamentul sau Guvernul urmând să intervină pentru remedierea lacunelor.

Din respectivele hotărâri, 7 au fost executate la data aprobării Raportului CC privind executarea jurisdicţiei constituţionale în anul 2014.

Efectuând o analiză comparativă, din cele 11 hotărâri pronunţate de Curte în anul 2013, în care cel puțin o prevedere din cele contestate a fost declarată neconstituțională, pe parcursul anilor 2013-2014 au fost executate, total sau parțial, 7 hotărâri. În privința a două din ele, Parlamentul urmează să definitiveze procedura de adoptare a proiectelor de modificare şi completare a actelor normative.

În vederea monitorizării procesului de modificare a actelor legislative, prevederile cărora au fost declarate neconstituţionale prin hotărâri ale Curţii Constituţionale în anii 2012-2014, Curtea a solicitat de la Parlament și Guvern o informaţie asupra nivelului de executare a actelor adoptate.

Potrivit informaţiei prezentate, se atestă lipsa unei reacţii prompte şi tergiversarea executării hotărârilor Curţii, atât de către Guvern, cât şi de către Parlament, fapt ce determină perpetuarea lacunelor şi implementarea defectuoasă a legilor.

„Această situaţie demonstrează lipsa de responsabilitate a Parlamentului şi Guvernului în realizarea funcţiilor ce decurg din Legea cu privire la Curtea Constituţională”, se spune în raportul Curţii.

Aceeaşi situaţie se atestă şi la adresele CC către Parlament şi Guvern. Anul trecut, Curtea a emis 8 adrese. Conform informaţiei de care dispune Curtea, la data întocmirii acestui raport nu a fost executată nici una dintre adresele emise în 2014.

Fluxul de știri
0