Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Creşte numărul furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice

© Sputnik / Телевизионный пульт
Телевизионный пульт - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În primul semestru al anului curent, încă 23 de solicitanţi au obţinut dreptul de a activa pe piaţa comunicaţiilor electronice.

CHIŞINĂU, 17 iul – Sputnik. În prima jumătate a anului curent, alţi 23 de furnizori au fost înregistraţi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, a anunţat ANRCETI.

Potrivit instituţiei, acest fapt confirmă că ei au obţinut, în baza regimului de autorizare generală, dreptul de a furniza reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice. La 30 iunie 2015, numărul total de persoane care deţin dreptul de a activa pe piaţa de comunicaţii electronice s-a ridicat la 543.

ANRCETI a mai menţionat că, la fel ca în perioadele anterioare, majoritatea furnizorilor noi intraţi pe piaţă au decis să opereze reţele publice de comunicaţii electronice terestre cu acces la puncte fixe şi reţele terestre de distribuire a comunicaţiilor electronice. Cele mai solicitate servicii publice de comunicaţii electronice au fost serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale şi cele de acces la Internet. Acestea au fost alese de 10 şi, respectiv, de 9 furnizori intraţi recent pe piaţă.

Din totalul de 543 furnizori înscrişi în Registrul public, majoritatea absolută deţin dreptul de a furniza atât reţele, cât şi servicii publice de comunicaţii electronice. Cei mai mulţi furnizori (402) sunt autorizaţi să furnizeze reţele terestre cu acces la puncte fixe. 219 furnizori deţin dreptul de a furniza servicii de acces la Internet şi 215 — servicii de retransmisie a programelor audiovizuale.

Regimul de autorizare generală a activităţilor în domeniul comunicaţiilor electronice se rezumă la faptul că persoana fizică sau juridică care intenţionează să furnizeze reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice depune la ANRCETI o notificare, după care îşi poate începe activitatea. ANRCETI, în cel mult 7 zile de la notificarea începerii activităţii, eliberează solicitantului o declaraţie informativă tip ce confirmă depunerea notificării şi înscrierea acestuia în Registrul public al furnizorilor, precum şi condiţiile autorizării generale, în care sunt stabilite drepturile şi obligaţiile furnizorului.

Procedura de autorizare generală este gratuită, iar dreptul de a furniza reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice se acordă de către ANRCETI pe un termen nelimitat, a mai subliniat instituţia.

 

Fluxul de știri
0