Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reprezentanţii „Moldovagaz”: avem pierderi de sute de milioane

© Sputnik / Sputnik MoldovaSedinta la ANRE
Sedinta la ANRE - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanţii "Moldovagaz" susţin că întreprinderea suportă pierderi colosale, iar tarifele la gazele naturale ar trebui să fie majorate semnificativ.

CHIŞINĂU, 17 iul – Sputnik. Presiunea asupra tarifelor la gazele naturale, determinată de deprecierea valutei naţionale, s-a accentuat în ultimii doi ani, au declarat reprezentanţii „Moldovagaz” la şedinţa publică organizată de ANRA pentru examinarea problemei revizuirii tarifelor în sectorul energetic.

Reprezentanţii întreprinderii au subliniat că pierderile din anul precedent provocate de deprecierea leului moldovenesc au ajuns la suma de 619 milioane de lei, iar în prima jumătate a anului curent aceste pierderi deja constituia 456 de milioane 800 de mii de lei. Adică, în primele şase uni ale anului 2015 pierderile întreprinderii ar constitui deja peste 70 la sută din pierderile totale înregistrate în 2014.

„Moldovagaz” aminteşte că la 13 martie curent a depus la ANRE solicitarea de revizuire a tarifelor existente pentru gazele naturale. Tariful mediu la gazele naturale calculat, prognozat şi solicitat constituie 8386 de lei pentru 1000m3, sau cu 48% mai mult decât tariful mediu în vigoare, de 5666 de lei pentru 1000m3.

Argumentul principal al solicitării de majorare a tarifelor, invocat de „Moldovagaz”, este devalorizarea monedei naţionale faţă de valutele străine şi pierderile financiare pe care le suportă întreprinderea în acest context. Pentru trimestrul I curent, cursul mediu de schimb al monedei naţionale faţă de dolarul SUA este prognozat la valoarea de 18,4 lei pentru un dolar american, ceea ce constituie cu 54,6% mai mult decât cel la care au fost calculate tarifele în vigoare, în mărime de 11,9 lei pentru un dolar.

Tarifele actuale au fost aprobate de ANRE prin Hotărârea Nr. 425 din 29 septembrie 2011.

Fluxul de știri
0