Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ruta feroviară „Basarabeasca – Etulia” nu este rentabilă

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaВагонное депо
Вагонное депо - Sputnik Moldova
Abonare
Trenul de pasageri avea doar două vagoane.

CHIȘINĂU, 14 iul – Sputnik. Olga Pascaru. Circulația unei rute feroviare de pasageri din sudul țării, „Basarabeasca – Etulia”, a fost sistată, informația fiind confirmată pentru Sputnik-Moldova de către Fiodor Terzi, președintele raionului Vulcănești.

El a menționat că circulația trenurilor pe această rută a fost sistată din cauza fluxului mic de călători.

„Ruta a fost anulată cu o săptămână în urmă. „Calea Ferată din Moldova” a comunicat că ruta este nerentabilă, iar majorarea prețului la bilete nu este un lucru real, deoarece pasagerii nu vor fi în stare să și le procure. Ruta era comodă pentru feroviarii care se deplasau cu acest tren până acasă și pentru locuitorii satelor situate la câțiva kilometri de oraș și care ajungeau cu el până la Basarabeasca”, a spus interlocutorul.

Adjunctul directorului ÎS „Calea Ferată din Moldova”, Miron Gagauz, a menționat că circulația trenurilor a fost anulată din motive tehnice, dar nu a putut spune când va fi reluată.

„Deocamdată, ruta a fost anulată din motive tehnice. Trebuie întreprinse un șir de măsuri și de analizat această situație. De ce atâta zarvă? Doar nimeni nu călătorește încolo. Dispunem de statistică, iar aceasta ne demonstrează că din Etulia la Vulcănești nu circulă nimeni. Din Cazaclia unii urcă până la Ceadâr Lunga, însă până acolo e mai simplu să ajungi cu autobuzul, decât să pui să circule trenul de la Basarabeasca pentru a transporta 15 pasageri. Poate că ar avea sens ca autoritățile locale să deschidă rute de autobuz. Astfel, cineva își va iniția o afacere, iar altcineva nu va suporta pierderi”, a spus Gagauz.

Autorităţile din câteva raioane s-a adresat către executivul Găgăuziei cu rugămintea de a fi reluată circulația trenurilor pe ruta „Basarabeasca – Etulia”. Vadim Ceban, prim-adjunct al președintelui comitetului executiv, a promis că se vor lua măsuri în vederea restabilirii circulației trenurilor pe teritoriul Găgăuziei.

Trenul de pasageri „Basarabeasca – Etulia” forma o garnitură din două vagoane și trecea prin localități din raioanele Ceadâr Lunga, Taraclia și Vulcănești. În anul trecut, în sudul țării au fost anulate rutele feroviare „Basarabeasca – Cahul”  și „Cahul – Giurgiulești”.

 

Fluxul de știri
0