Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De la infrastructuri neperformante spre centre de excelenţă

© Ministerul EducaţieiMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În Republica Moldova vor fi create Centre de excelenţă în învăţământul profesional tehnic.

CHIŞINĂU, 14 iul – Sputnik. În cadrul şedinţei de marţi a Guvernului, la iniţiativa ministrului educaţiei, Maia Sandu, a fost luată decizia privind crearea în Republica Moldova a unor centre de excelenţă în învăţământul profesional tehnic, transmite Sputnik Moldova.

Structurile respective vor viza domeniile prioritare ale economiei ţării. Documentul prevede reorganizarea unor instituţii de învăţământ profesional tehnic.

La etapa iniţială vor fi constituite cinci Centre de excelenţă în învăţământul profesional tehnic în domenii precum construcţii, transporturi, servicii şi prelucrarea alimentelor, informatică şi tehnologii informaţionale, industrie uşoară. Decizia se înscrie în şirul de măsuri pentru realizarea Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a învăţământului profesional tehnic, conform căruia până în anul 2016 urmează a fi instituite zece Centre de excelenţă pe zece domenii prioritare ale economiei naţionale, informează serviciul de presă al Guvernului.

Sursa a subliniat că acţiunea va contribui la raţionalizarea mijloacelor financiare prin redistribuirea acestora în conformitate cu programele de formare profesională orientate spre performanţe şi nu pe întreţinerea unor infrastructuri, care nu pot face faţă cerinţelor minime de pregătire a forţei de muncă calificată.

Centrele de excelență, potrivit documentului aprobat, sunt instituții specializate în  diverse domenii ale economiei naționale, având atribuții de dezvoltare a capacităților sectorului de învățământ profesional tehnic, în vederea racordării acestuia la cerințele pieței și la procesele de aplicare a inovațiilor didactice și tehnologice.

Fluxul de știri
0