Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Activiştii „Pravii Sector” pichetează Preşedinţia de la Kiev

© Sputnik / Aleskandr Maximenko / Accesați arhiva multimediaOikea sektori
Oikea sektori - Sputnik Moldova
Abonare
Protestatarii cer demisia ministrului de interne, Arsen Avakov.

CHIŞINĂU, 14 iul, Sputnik. Membrii organizaţiei radicale „Pravii Sector” (Sectorul de Dreapta) au continuat marţi să picheteze sediul administraţiei preşedintelui Ucrainei în centrul Kievului, transmite agenţia informaţională ucraineană UNIAN, potrivit RIA Novosti.

Activiştii „Pravii Sector” au anunţat sâmbăta trecută o acţiune de protest pe termen nelimitat în preajma Administraţiei  prezidenţiale de la Kiev, în legătură cu evenimentele din Mukacevo.

Demonstranţii declară că vor înceta acţiunea de protest doar atunci când vor fi eliberaţi din funcţii şeful MAI al Ucrainei, Arsen Avakov, şi conducerea departamentului MAI din regiunea Transcarpatia.

Forţele de ordine păzesc intrările spre clădirea administraţiei, dar situaţia este în general liniştită, transmite agenţia.

Militanţii „Pravii Sector” au acţionat la 11 iulie împotriva poliţiei şi structurilor locale de business din oraşul Mukacevo a regiunii Transcarpatia din Ucraina: a avut loc un schimb de focuri din lansatoare de grenade şi mitraliere. Conform ultimelor date, 3 persoane au fost omorâte, iar alte 13 au fost rănite. Atacatorii s-au ascuns în pădure şi au declarat că vor depune armele doar în cazul în care vor primi acest ordin de la liderul lor, Dmitri Iaroş. Ei îşi explică acţiunile prin lupta cu contrabanda în care, potrivit lor, ar fi implicaţi funcţionarii locali. Iaroş a sosit la locul incidentului, dar nu a dat ordin de depunere a armelor. Pe întreg teritoriul Ucrainei au avut loc mitinguri ale susţinătorilor radicalilor de dreapta. Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunţat în ajun despre reţinerea a doi luptători din cadrul grupării „Pravii Sector”. Pe de altă parte, radicalii au declarat că aceştia s-au predat benevol, pentru a oferi o informaţie completă cu privire la situaţia din Transcarpatia.

„Sectorul de dreapta” este o uniune a organizaţiilor radicale naţionaliste ucrainene. În ianuarie şi februarie 2014, activiştii mişcării au participat la ciocnirile cu poliţia şi asaltul clădirilor administrative, iar din aprilie – la înăbuşirea protestelor din estul Ucrainei. În noiembrie 2014, Curtea Supremă a FR a recunoscut uniunea radicală de dreapta drept organizaţie extremistă şi a interzis activitatea ei pe teritoriul Rusiei. În ianuarie 2015, „Pravii Sector” a fost introdusă în registrul organizaţiilor interzise în FR. Anterior, în Rusia a fost intentat un dosar penal împotriva liderului mişcării, Iaroş, pentru apeluri la activităţi teroriste.

Fluxul de știri
0