Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Slusari: fermierii din stânga Nistrului au pierdut cca 6 mii ha

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaВесенне-полевые работы в фермерском хозяйстве
Весенне-полевые работы в фермерском хозяйстве - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă Chişinăul nu poate soluţiona problema prin instrumente politice, ar fi cazul să se identifice o altă modalitate de susţinere a acestei categorii de agricultori.

CHIŞINĂU, 14 iul – Sputnik. Mai mulţi fermieri moldoveni din stânga Nistrului au pierdut în total circa 6 mii de hectare de terenuri arabile, amplasate pe perimetrul traseului Râbniţa-Tiraspol, a declarat marţi preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

„Am fost vizitat astăzi de o delegaţie de fermieri din stânga Nistrului. Sunt uitaţi totalmente de autorităţile Republicii Moldova. Au pierdut recent aproximativ 6000 de hectare de terenuri agricole, care se află după traseul Rîbniţa-Tiraspol. Mii de cotaşi au rămas fără sursa lor de venit. Sute de lucrători riscă să-şi piardă locurile de muncă. Agricultorii mă întreabă dacă statul Republica Moldova are nevoie de ei. Nu ştiu ce să le răspund”, a punctat Slusari.

Potrivit lui, dacă statul nu poate soluţiona această problemă pe cale  politică, ar trebui cel puţin să aloce subvenţii pentru fiecare hectar pierdut. În acest scop ar fi suficiente 12 milioane de lei, pentru a-i sprijini pe fermieri din stânga Nistrului care au fost lipsiţi de propriul pământ, a mai menţionat Slusari.

În opinia lui, în actualele circumstanţe politice ar fi fost posibilă cel puţin alocarea a câte 2000 de lei per hectar pierdut. „Eu cred ca această sumă, pentru un scop atât de nobil, poate fi oferită şi de donatori, chiar şi in actuala situaţie politică. E nevoie doar de voinţă politică”, a punctat Slusari.

 

Fluxul de știri
0