Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Opinie: BRICS înlătură cu inteligență monopolul SUA

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaШОС БРИКС
ШОС БРИКС - Sputnik Moldova
Abonare
Experții consideră că summitul BRICS de la UFA a demonstrat că la momentul actual pe agenda BRICS prevalează politicul, deși inițial organizația urmărea doar scopuri economice, și anume reforma sistemului financiar mondial.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Pe agenda summitului BRICS care s-a desfășurat săptămâna trecută la Ufa au dominat chestiunile politice, fapt ce denotă potențialul organizației de a deveni un centru alternativ al adoptării deciziilor la nivel politic mondial, consideră experții care au participat la masa rotundă de la AIȘ „Rossia segodnea”, notează RIA Novosti.

BRICS summit - Sputnik Moldova
Politolog: BRICS se transformă într-un „concert al marilor puteri”

Potrivit Victoriei Panova, copreședintele „BRICS civil”, doctor la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova de pe lângă MAE al FR, summitul de la Ufa a demonstrat că la ora actuală pe agenda BRICS prevalează chestiunile politice, deși inițial organizația avea doar scopuri economice, și anume reforma sistemului financiar mondial. Panova consideră că aceasta este o victorie serioasă a Rusiei care de la început vedea în BRICS un mecanism al dialogului strategic pe toate planurile de dezvoltare: politic, economic, social.

„Anume forul de la Ufa a demonstrat realizarea deplină a acestui format, a acestor intenții ale Rusiei ca președinte”, a declarat Panova.

Profesorul Ruslan Grinberg, directorul Institutului de Economie al Academiei de Științe a Rusiei, este de aceeași părere. El a menționat că predominarea chestiunilor politice este explicabilă în condițiile unei situații complicate în politica internațională, când instabilitatea cuprinde tot mai multe regiuni. Expertul afirmă că acest lucru se întâmplă din cauza lipsei unor mecanisme internaționale de dirijare care așa și nu s-au format după încheierea „războiului rece”, care a însemnat intensificarea rolului SUA pe arena mondială.

 

Fluxul de știri
0