Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CNSM: zilele de sărbătoare nelucrătoare trebuie să fie remunerate

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
CNSM consideră că zilele de sărbătoare nelucrătoare trebuie să fie remunerate echitabil.

CHIŞINĂU, 13 iul – Sputnik.  Sindicaliștii propun inițierea procedurii de excludere din Codul Muncii a unei prevederi ce limitează dreptul lucrătorilor de a beneficia de remunerare echitabilă pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare. O decizie în acest sens a fost luată de către membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Salariul mediu în Moldova, mai mic de 5 mii de lei

În prezent, Codul Muncii stabilește că, în cazul în care zilele de sărbătoare nelucrătoare coincid cu cele de odihnă săptămânale, salariul mediu pentru acestea nu se menține.

”Această prevedere contravine normelor dreptului internațional pe care țara noastră s-a angajat să le respecte ca urmare a ratificării”, a declarat Ion Preguza, șeful Departamentului juridic al CNSM.

Printr-o decizie a sa din 2011, Curtea Constituțională a menționat că, ”fiind instituite pentru binele întregii societăți, zilele de sărbătoare nelucrătoare nu trebuie să încalce dreptul persoanei la o remunerare echitabilă și la un nivel de trai decent”. 

 

 

Fluxul de știri
0