Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rusia și Belarus, piețele de bază pentru cireșele moldovenești

© Flickr / Magalie L'AbbéФрукты из Албании
Фрукты из Албании - Sputnik Moldova
Abonare
Volumul exportului de fructe și legume a crescut în prima jumătate a acestui an.

CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik. În lunile ianuarie-iulie, se înregistrează o tendinţa de majorare a volumelor de export precum şi o diversificare a pieţelor de desfacere pentru grupa principală de fructe şi legume.

Conform informațiilor oferite de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), pentru exportul de cireşe rămân tradiţionale piețele din Belarus şi Federaţia Rusă. De asemenea, au fost înregistrate în premieră exporturi pe piaţa UE, în România şi Lituania.

Se atestă majorări la exportul de vişine şi cireşe. În perioada de referinţă au fost exportate 6680,4 tone de cireşe şi 1890 de tone de vişine.

Exportul de zmeură a constituit 677,3 tone. Circa 68% din aceasta a fost exportată în Uniunea Europeană — 461,3 tone.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, au fost exportate 7526,6 tone de căpşuni, 1140 de tone de piersici, şi 1561,7 tone de caise.

Exportul de mere a constituit 50320 de tone. Deşi au fost exportate preponderent în spaţiul CSI, au fost înregistrate şi exporturi spre noi destinaţii, cum ar fi Grecia, Emiratele Arabe Unite, Bangladesh, Egipt, Irak.

Struguri de masă au fost exportaţi 4978 de tone, dintre care 46% a constituit exportul în statele membre ale UE.

O tendinţă similară este înregistrată şi la exportul de cartofi şi legume. Au fost exportate 7933,4 tone de cartofi, 2936,3 tone de tomate, 4084,4 tone de ceapă, 108 tone de varză.

Fluxul de știri
0