CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik. Reformarea sistemului energetic național și interconexiunea lui cu cel comunitar, problema ajustării tarifelor reglementate la energia electrică pentru consumatorul final, elaborarea și implementarea noii legi privind energia electrică și alte probleme sectoriale au fost discutate de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, cu delegația Secretariatului Comunității Energetice (SCE), aflată într-o vizită în Republica Moldova.
Potrivit lui Triboi, conducerea țării întreprinde un șir de măsuri pentru asigurarea securității energetice a țării, implementând în acest sens mai multe proiecte comune cu partenerii de dezvoltare. Viceministrul Economiei s-a referit la construcția gazoductului Iași-Ungheni și prelungirea acestuia până la Chișinău, semnarea Memorandumului privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și de energie electrică dintre Republica Moldova și România. ”Realizarea acestor proiecte va permite nu doar asigurarea securității energetice a țării, dar și diversificare pieței, oferirea posibilității consumatorului final de a alege furnizorul de resurse energetice reieșind din prețul propus”, a declarat Triboi.
Vicedirectorul SCE, Dirk Buschile, a menționat că Republica Moldova are nevoie de o reformare complexă a sistemului energetic, în contextul liberalizării pieței. Potrivit oficialului European, reforma sectorului energetic nu este doar o condiție care trebuie atinsă de un stat membru al Comunității Energetice, dar și o precondiție pentru buna funcționare a sistemului energetic al unei țări.Referindu-se la problema tarifelor, vicedirectorul SCE a specificat că ajustarea lor reprezintă o precondiție pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, iar Secretariatul Comunității Energetice contează că ANRE va stabili într-o perioadă rezonabilă un tarif ajustat, care va permite acoperirea costurilor suportate de operatori.