Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Mediului a explicat interdicţiile la vânatul unor specii

© Sputnik / Ministerul Mediului al Republicii MoldovaAnimale sălbatice păsări
Animale sălbatice păsări - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Mediului a răspuns printr-un comunicat la nemulţumirea Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor. Reprezentanţii acestei asociaţii şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu interzicerea vânatului de iepuri, vulpi şi păsări migratoare.

CHIŞINĂU, 10 iul – Sputnik. Autoritatea centrală de mediu a Republicii Moldova a invocat avizul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova nr.124/01 din 6 mai 20015. În acest document se arată că la ora actuală efectivul real de iepuri în ţara noastră este estimat la circa 73000 de exemplare, pe când numărul optim stabilit de instituţie ar fi de cel puţin 160000 de exemplare. Asta presupune că la moment avem de 2 ori mai puţini iepuri de câmp decât cota minima la nivel naţional.

Ministerul Mediului subliniază că situaţia este „delicată” şi în cazul păsărilor migratoare. „Acestea reprezentă un patrimoniu comun al tuturor statelor europene”, a specificat instituţia, amintind şi că o directivă a Parlamentului European constată de asemenea o scădere rapidă a efectivului de păsări migratoare, care se găsesc în mod natural pe teritoriul European al statelor membre. „Acest declin reprezintă o ameninţare gravă pentru conservarea mediului natural”, se arată în directiva invocată.

Un alt argument al ministerului de resort este că „potrivit art.38 din Legea nr.439 a regnului animal, organul de stat de protecţie şi folosire a resurselor regnului animal (Ministerul Mediului) este în drept să stabilească limite la dreptul de folosinţă a resurselor regnului animal sau să opereze utilizarea resurselor regnului animal în cazul încălcării prevederilor legale”, iar „limitele de recoltare a speciilor de vânat, termenii de vânătoare, precum şi lista animalelor la care se interzice vânătoarea se stabilesc anual prin Hotărâre de Guvern”.

Astfel, „există Anexa nr.1 a Legii regnului animal unde este specificat expres: se interzice vânătoarea în perioada de primăvară pe întreg teritoriul Republicii”, a menţionat instituţia.

În aceste condiţii, Ministerul Mediului subliniază că „nu consideră necesar să ofere explicaţii, argumentul forte şi unic constituind nemijlocit Legislaţia în vigoare”.

„Prin urmare, interzicerea vânatului acestor specii ar spori creşterea numărului lor, atingând astfel cotele necesare, scop pe care şi l-a propus Ministerul Mediului”, se spune în comunicatul instituţiei.

Fluxul de știri
0