Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mesajul Secretarului General al ONU de Ziua Mondială a Populaţiei

© Sputnik / Valery Melnikov / Accesați arhiva multimediaПалаточный лагерь для мигрантов в Гольяново
Палаточный лагерь для мигрантов в Гольяново - Sputnik Moldova
Abonare
Sâmbătă, 11 iulie, în lume va fi marcată Ziua mondială a populaţiei. Cu această ocazie, Secretarul General al ONU a lansat un mesaj în care atrage atenţia asupra fenomenului migraţiei forţate, determinat de conflicte sau calamităţi naturale.

CHIŞINĂU, 10 iul – Sputnik. Secretarul General al ONU a subliniat faptul că la nivel global numărul oamenilor nevoiţi să-şi părăsească locuinţele a crescut chiar şi în comparaţie cu situaţia din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, transmite Sputnik Moldova.

Este vorba despre aproximativ 60 de milioane de persoane, obligate să se refugieze din cauza unui conflict sau al unui dezastru natural. „Dintre persoanele respective, femeile şi adolescentele sunt cele mai vulnerabile. Extremiştii violenţi şi grupurile armate comit ilegalităţi grave, care rezultă în traume, sarcini nedorite şi infectare cu HIV, precum şi alte boli. Ruşinea și responsabilitatea trebuie să rămână pe seama criminalilor, care poartă în mod mişelesc lupte printre corpurile inocenţilor”, se spune în mesaj.

„Aceste femei nici pe departe nu sunt doar victime. Ele au speranţe, planuri şi întregul potenţial de a aduce contribuţii importante la viitorul nostru comun. Noi trebuie să protejăm cu fermitate sănătatea femeilor, inclusiv dreptul lor la sănătate sexuală şi reproductivă, să tratăm necesităţile lor ca pe o prioritate în activităţile de ajutor în situaţii de urgenţă. În acelaşi timp, este necesar să avansăm continuu drepturile femeilor, atât în perioadele de nelinişte, cât şi în cele de pace, pentru a le ajuta să prevină conflicte, să fie puternice în faţa loviturilor, să se implice în activităţile de acordare a ajutorului medical, atât de necesar societăţilor sfâşiate de război”, a menţionat Secretarul General al Naţiunilor Unite.

Acesta a subliniat faptul că în acest an, ONU marchează cea de-a 70-a aniversare de la fondarea sa. „Să ne inspirăm din misiunea care a stat la temelia ONU, pentru a da speranţă şi pentru a oferi suport celor mai vulnerabile categorii ale populaţiei. În această Zi Mondială a Populaţiei, îndemnăm ţările să obţină rezultate importante, care vor face anul 2015 unul al acţiunii la nivel mondial şi în care persoanele vor fi plasate pe primul loc, astfel încât acestea să poată oferi ajutor la edificarea stabilităţii, păcii și prosperității durabile pentru generațiile de viitor”, se mai spune în mesaj.

Fluxul de știri
0