Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Studiu: securitatea economică a statului este subminată

© SputnikMoldova
Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova se confruntă cu o multitudine de vulnerabilităţi de natură economică şi geopolitică ce subminează vizibil securitatea economică a statului.

CHIŞINĂU, 10 iul – Sputnik. Concluzia se conţine în Raportul de stare a ţării – 2015, prezentat vineri la Chişinău de Expert-Grup în parteneriat cu Friedrich­Ebert-Stiftung la conferinţa internaţională MACRO-2015.

Расчетный отдел банка - Sputnik Moldova
Expert-Grup: economia moldovenească rămâne expusă şocurilor externe

Potrivit studiului, „este o situaţie căreia ţara i-ar fi putut mai uşor face faţă, dacă ar fi fost asigurat un model de guvernare deschis, transparent şi eficient, care să elimine premisele de natură subiectivă ce atentează la securitatea economică a cetăţenilor şi a statului”.

„Din păcate, în ciuda unor aparente schimbări ale clasei politice în anii 2009-2010, acest lucru nu a fost realizat, astfel încât astăzi Republica Moldova se confruntă cu, probabil, cele mai mari provocări la adresa securităţii sale economice. Corupţia endemică, oligarhizarea instituţiilor de stat, prezenţa capitalului străin de origine dubioasă în sectorul financiar şi vulnerabilitatea procesului decizional în faţa unor activităţi de lobby aflate la limita legalităţii, sunt cele mai pregnante riscuri de natură subiectivă, ce amplifică slăbiciunile naturale ale ţării”, susţin experţii.

Conform raportului, instituţiile de stat slabe şi uşor influenţabile de către promotorii unor interese obscure reprezintă un pericol major la adresa securităţii economice a Republicii Moldova. De asemenea, calitatea redusă a capitalului uman este principalul factor care, pe termen lung, agravează nivelul competitivităţii, subminează oportunităţile Acordului de Asociere cu UE şi afectează securitatea economică a ţării.

„În loc să contribuie la ameliorarea stării ţării, elitele politice o subminează în mod fundamental. În contextul polarizării societăţii, pe parcursul alegerilor parlamentare din 2014, majoritatea partidelor politice active, în loc să cheme la unitate naţională, au explorat votul geopolitic, fapt ce a agravat problema polarizării societăţii. După alegeri, starea ţării a continuat să degradeze încontinuu, iar pilonii de bază ai statalităţii continuă să fie fisuraţi”, se arată în raport.

Concluzia autorilor este că Republica Moldova are nevoie de o ancoră externă mult mai fermă. „Moldova are nevoie de actori externi pentru a spori presiunile asupra guvernării. În acest sens, este vitală semnarea noului Memorandum cu FMI şi înăsprirea condiţionalităţilor din partea partenerilor de dezvoltare pentru suportul financiar, tehnic şi politic acordat autorităţilor de la Chişinău”, se menţionează în Raportul de stare a ţării.


Fluxul de știri
0