Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

MTIC solicită susţinere din partea investitorilor externi

© Sputnik / MTICMTIC
MTIC - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor le-a solicitat sprijin financiar partenerilor de dezvoltare pentru implementarea mai multor proiecte.

CHIŞINĂU, 10 iul – Sputnik. Implementarea proiectelor de digitalizare a Republicii Moldova și crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea societății informaționale locale sunt prerogativele activității Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC).

Viceministrul Vitalie Tarlev a prezentat proiectele inițiate de minister la întrevederea cu Robert Kirnag, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Slovace la Chișinău, precum și la întâlnirea anuală cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Un accent aparte s-a pus pe inițiativa de extindere a reţelelor magistrale de cablu optic pentru  localităţile din țară, neacoperite până la acest moment cu  servicii pe bandă largă. Din cauza infrastructurii de comunicații electronice depășite tehnologic, în jur de 7 % din populație nu are acces la rețelele de fibră optică și la serviciile digitale moderne.

Lansarea Serviciului Național Unic pentru apelurile de urgență – 112, este un alt proiect important, implementat de MTIC.  Proiectul prevede crearea unui centru unic de apel în caz de urgență, care va utiliza un sistem informațional automatizat, asigurând  condițiile optime pentru acordarea ajutorului solicitat în timp redus. Pentru a crea condițiile tehnice necesare pentru lansarea Serviciului 112, în condițiile bugetului redus, ministerul a lansat discuțiile cu partenerii externi privind atragerea investițiile necesare.

În cadrul acestor întrevederi s-a discutat și despre necesitatea implementării programelor de asigurare a securității cibernetice a Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0