Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

SPCSE: în 2015 s-a redus numărut cazurilor de înec

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaВодолаз
Водолаз - Sputnik Moldova
Abonare
Salvatorii atestă o descreştere considerabilă a numărului de înecuri.

CHIŞINĂU, 9 iul – Sputnik. Datorită activităţilor realizate de Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI, s-a reuşit micşorarea considerabilă a numărului de decese prin înec, a menţionat serviciul de presă al instituţiei într-un comunicat.

Sursa informează că „pe parcursul perioadei estivale, SPCSE al MAI desfăşoară campania de prevenire a înecurilor în bazinele acvatice din ţară. Conform datelor statistice, de la începutul anului în lacurile şi iazurile din Republica Moldova  s-au înecat 29 de persoane. Acest indicator reprezintă cea mai mică valoare din ultimii 4 ani. În anul 2012, au fost înregistrate 107  cazuri, în 2013 – 79 de cazuri, iar în 2014 au decedat 31 de persoane în iazurile şi lacurile din ţară. Dinamica anuală a cazurilor de înec atestă o tendinţă de descreştere”.

SPCSE a specificat faptul că în vederea prevenirii înecurilor, salvatorii au lansat campanii de informare pe tot teritoriul ţării, reuşind să implice mai multe categorii de persoane. Pentru a preîntâmpina situaţiile de risc în rândul minorilor, a fost demarată activitatea „Salvăm  prin  prevenire” în toate  instituţiile de învăţământ din ţară. Scopul acestei activităţi este de a preveni riscurile în rîndul copiilor, în special, cele ce ţin de regulile de comportament pe apă.

„Campania de prevenire a înecurilor se realizează pe parcursul perioadei estivale, iar salvatorii merg în fiecare localitate pentru a preveni oamenii despre riscuri.  Recomandăm   tuturor  să ţină cont de regulile de comportament pe apă şi să-şi monitorizeze copiii la scăldat”, se mai spune în comunicatul SPCSE.

Un număr mai mare de înecuri, potrivit SPCSE, este înregistrat în raioanele Anenii Noi, Criuleni, Hînceşti, Ialoveni, Ştefan Vodă şi Chişinău. „Înecurile au loc preponderent din cauza nerespectării  regulilor de comportare pe apă în timpul scăldatului. Circumstanţele care duc la înecuri sunt: consumul băuturilor alcoolice, scăldatul în zone interzise, neamenajate sau pe timp de noapte. În cazul copiilor, este neglijenţa părinţilor. Cele mai frecvente cazuri de înec au loc în zile de odihnă şi în perioadele cu temperaturi caniculare. Majoritatea bazinelor acvatice din ţară nu sunt destinate agrementului. Din cele 4200 de lacuri şi râuri, doar 19 au staţii de salvare”, a mai specificat sursa.

Fluxul de știri
0