Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În Parlamentul RM au avut loc dezbateri aprinse despre unionism

© SputnikParlamentul Republicii Moldova Парламент Республики Молдова şedinţă plenară
Parlamentul Republicii Moldova Парламент Республики Молдова şedinţă plenară - Sputnik Moldova
Abonare
Propunerea socialiştilor de a audia SIS în legătură cu manifestările unioniste a întrunit doar 39 voturi, dar a provocat dezbateri aprinse în rândul deputaţilor.

CHIŞINĂU, 9 iul – Sputnik. Parlamentul a respins, joi, o solicitare a fracţiunii PSRM de a fi audiat Serviciul de Informaţii şi Securitate, în legătură cu pericol mişcărilor unioniste pentru statalitatea şi suveranitatea Republicii Moldova.

Această iniţiativă a provocat dezbateri aprinse în Parlament. Liderul liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu, a declarat că cei care vor unirea Republicii Moldova cu România ar avea dreptul fundamental la această revendicare şi că nimeni nu trebuie să intervină în modul de exercitare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Acestuia i-a dat o replică liderul PCRM, Vladimir Voronin, care, fără a nega dreptul la întruniri şi formularea de revendicări, a declarat că pentru fiecare gen de manifestare există un anumit loc. „Să le facă acolo unde este locul lor şi să nu ne aducă aici politicieni, preoţi şi alţi demnitari”, a spus Voronin, care a mai adăugat că „este inutil să intri în polemici cu Mihai Ghimpu”.

La rândul său, preşedintele PDM, Marian Lupu, a declarat că „sunt două curente ce ameninţă statalitatea şi suveranitatea Republicii Moldova – unele forţe de stânga, ce pledează pentru aderarea la Uniunea Vamală, dar şi unioniştii. Serviciile speciale ale ţării trebuie să-şi facă meseria. Au demonstrat asta în trecut; cred că o s-o facă şi pe viitor. În democraţie nu este acceptabil să vină indivizi din altă ţară şi să pledeze pentru lichidarea ţării noastre. Nu-mi închipui cum la Berlin ar veni francezi să pledeze pentru lichidarea Germaniei”, a spus Lupu.

Preşedintele PSRM, Igor Dodon, a menţionat că „orice acţiune ce duce la lichidarea statului Republica Moldova e anticonstituţională. Când se afirmă că Republica Moldova nu poate fi stat independent, este o faptă neconstituţională. Iar aderarea ţării la anumite uniuni, fie ele din Est sau din Vest, nu conduce la lichidarea statalităţii ci este o manifestare a voinţei suverane a ţării”, a specificat Dodon.

Fluxul de știri
0