CHIŞINĂU, 8 iul – Sputnik. Misiunea diplomatică a UE a menţionat că sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova este condiţionat de îndeplinirea tuturor condiţiilor cuprinse în acordurile semnate cu Guvernul de la Chişinău în ceea ce priveşte obiectivele politicilor sectoriale, stabilitatea macro-financiară, precum şi respectarea principiilor de supraveghere şi transparenţă bugetară, iar modul în care aceste obiective sunt realizate este evaluat în baza unor criterii relevante, transmite Sputnik Moldova.
Potrivit Delegaţiei UE, problemele din sectorul bancar al Republicii Moldova au trezit îngrijorări ce vizează stabilitatea macro-financiară. În acest context, punctul de vedere al UE este că existenţa unui program de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar oferi garanţii privind abordarea corectă a problemelor respective. Acordarea plăţilor de sprijinire a bugetului RM din partea UE poate fi reluată numai după ce va fi aprobat un acord de colaborare a ţării cu FMI. Iar faptul că un asemenea program nu poate fi solicitat de un guvern interimar constituie o problemă serioasă, dar este şi un motiv în plus pentru accelerarea procesului de formare a unei noi coaliţii de guvernare, se spune în comunicatul citat.
În acest context, în comunicat este menţionată o precizare a ambasadorului Pirkka Tapiola, potrivit căruia "poziţia UE este că formarea cât mai curând posibilă a unei coaliţii de guvernare este foarte importantă. Iar atunci când un nou guvern va fi învestit, acesta va trebui să iniţieze fără întârziere negocieri cu FMI pentru un nou program. Aprobarea unui astfel de program ar restabili încrederea în stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova şi va conduce la reluarea asistenţei sub formă de sprijin bugetar pentru RM din partea UE”.