Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Institutul Oncologic, cu serviciul radioterapeutic uzat

© SputnikInstitutul oncologic
Institutul oncologic - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie a făcut apel la donatori, pentru susținerea serviciului radioterapeutic din cadrul Institutului Oncologic.

CHIŞINĂU, 8 iul – Sputnik. Serviciul radioterapeutic al Institutului Oncologic duce lipsă de dispozitivele medicale necesare, situaţie care pune în pericol tratamentul pacienţilor.

Constatarea a fost făcută de membrii Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, în cadrul unei vizite la această instituţie medicală. Deputaţii au adresat un apel către organizaţiile internaţionale, misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, donatorii străini şi naţionali, în vederea depășirii situației create la Institutul Oncologic, singura instituție din ţară care acordă asistență medicală specializată bolnavilor oncologici.

„Deși statistica din ultimii ani denotă ca numărul pacienților care necesită tratament radioterapeutic este în continuă creștere, Institutul Oncologic se confruntă cu probleme grave în ceea ce priveşte dotarea cu dispozitive medicale radioterapeutice necesare. Dispozitivele existente atestă un grad înalt de uzură, instituția fiind asigurată cu tehnică specializata în proporţie de doar 30 la sută din necesar”, menţionează comisia. 

În lipsa unei soluții urgente pentru problemele ce ţin de modernizarea serviciului radioterapeutic al Institutului Oncologic, perspectiva activității acestuia rămâne sumbră în următorii ani, fapt ce pune în pericol iminent starea pacienţilor oncologici şi a funcţionării sistemului medical integrat al instituţiei.

Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie face apel la comunitatea donatorilor naţionali şi internaţionali în vederea identificării soluţiilor şi acordării unui suport financiar pentru modernizarea serviciului radioterapeutic din cadrul acestei instituţii medicale.

Anual, în cadrul Institutului Oncologic se tratează peste 25 de mii de bolnavi, iar în jur de 5 mii de pacienți beneficiază de tratament radioterapeutic.

 

Fluxul de știri
0