CHIȘINĂU, 7 iulie – Sputnik. Ex-ministrul afacerilor interne al RM, general-locotenentul Gheorghe Papuc, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la patru ani de închisoare în dosarul 7 aprilie 2009, a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție a RM. Marți, generalul Papuc a acordat un interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.
După alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, opoziția de atunci a organizat acțiuni de protest împotriva PCRM, partid aflat la guvernare și care câștigase scrutinul. Protestele din 7 aprilie au degenerat în dezordini în masă și pogromuri în centrul capitalei. Protestatarii, nemulțumiți de rezultatele alegerilor, au învinuit autoritățile de falsificarea acestora, au atacat sediile Parlamentului RM și Preşedinţiei. Mulți demonstranți au ieșit cu drapele ale României, au cerut unirea Moldovei cu România, arborând pe clădirea Președinției drapelul țării de peste Prut. În timpul atacurilor asupra clădirilor administrative, poliția nu a aplicat armele, deși mulțimea dezlănțuită a rănit circa 300 de polițiști.
Ulterior, partidul liberal-democrat care a venit la putere i-a învinuit pe Papuc și pe fostul comisar de poliție al Chișinăului, Vladimir Botnari, de faptul că au tolerat acțiunile polițiștilor care în unele cazuri au aplicat forța față de participanții la protestele din centrul Chișinăului.
- A fost o surpriză pentru Dumneavoastră decizia de săptămâna trecută a Curții Supreme de Justiție prin care ați fost achitat?
- Această decizie nu putea fi neașteptată pentru mine, deoarece eu am spus în repetate rânduri că nu mă consider vinovat. Și, evident, eram sigur că așa și trebuie să fse întâmple. Fără îndoială, îmi este foarte plăcut că adevărul a triumfat în cele din urmă. Am spus deja de ce. Pentru că există expertiza care confirmă pe deplin nevinovăția mea în acest sens.
- Ce veți întreprinde în primul rând? Cu ce aveți de gând să vă ocupați acum?
— Chiar astăzi voi avea întâlniri plăcute cu prietenii și rudele, iar pe urmă voi trăi ca un cetățean liber al Republicii Moldova, mă voi ocupa de educația copilului meu, deoarece am un fiu minor; voi trăi cum trăiesc toți cetățenii RM, ca un pensionar al MAI.
- Adică, nu doriți să continuați cariera în structurile de stat?
— Nu. Nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Viața îmi va arăta ce să fac mai departe.
- Dacă s-ar repeta evenimentele din 7 aprilie, ați proceda la fel ca şi atunci?
- Nu o singură dată am vorbit deja pe această temă. Dacă evenimentele din 7 aprilie s-ar repeta ori dacă s-ar întoarce vremea înapoi, noi, desigur, am proceda la fel. Deoarece, în primul rând, noi am salvat viețile tinerilor. De aceea, le sunt foarte recunoscător colaboratorilor poliției pentru faptul că au dat dovadă de rezistență și au ieșit cu cinste din situație, deși ei înșiși au fost umiliți din toate punctele de vedere.
- Cum apreciați poziția Procuraturii Generale, care nu este de acord cu decizia Curții Supreme de Justiție?
- Eu nu o apreciez în niciun fel. Fiecare are drepturile sale. Eu nu pot să spu nimic în această privinţă. Au dreptul, atunci să facă recurs. Vom vedea după ce vom avea decizia definitivă a Curții Supreme.
Potrivit experților, Papuc continuă să fie o persoană influentă în RM. Mulți sunt tentaţi să vadă o legătură între sentința Curții de Apel şi încercările de înlăturare a acestuia de pe scena politică a țării.