Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

AP OSCE, interesată de evoluţiile în problema transnistreană

© Sputnik / Parlamentul RM parlament
parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Problema transnistreană a constituit subiect de discuţii la reuniunea Grupului AP OSCE pentru Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 7 iul – Sputnik. Grupul Adunării Parlamentare OSCE (AP OSCE) pentru Republica Moldova s-a reunit la Helsinki, după o pauză de 3 ani. Reuniunea a avut loc în cadrul sesiunii de vară a AP OSCE, care se desfășoară în perioada 5-9 iulie, în capitala Finlandei.

Republica Moldova a fost reprezentată de deputatul Sergiu Sîrbu, președintele delegației Parlamentului Republicii Moldova la AP OSCE.

O prioritate a Grupului este soluţionarea problemei transnistrene. Parlamentarii au reconfirmat mandatul Grupului de a contribui la promovarea păcii, stabilităţii şi supremaţiei legii în Republica Moldova, pledând pentru integritatea teritorială a țării prin promovarea dialogului.

Sîrbu a prezentat o informație privind prioritățile autorităților din Republica Moldova în soluționarea problemei transnistrene. El s-a referit la importanța monitorizării situației din regiune și continuarea dialogului, cu participarea partenerilor internaționali.

”Pledăm pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2, fără alte precondiții stabilite. Prioritatea noastră este de a apropia cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului, a intensifica legăturile economice și a încuraja întreprinderile din regiunea transnistreană să exporte pe piața europeană”, a declarat Sîrbu.

Deputatul a mai comunicat că „regiunea transnistreană ar trebui să aibă un statut special în componența Republicii Moldova, fapt ce i-ar oferi un nivel suficient de autoguvernare. 

După învestirea noului Guvern, o delegație a Grupului AP OSCE pentru Republica Moldova va efectua o vizită de informare în Republica Moldova. Parlamentarii OSCE vor merge atât la Chișinău, cât și la Tiraspol, pentru a se documenta din prima sursă despre evoluțiile înregistrate în soluționarea problemei transnistrene.  

Fluxul de știri
0