Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Renumărarea voturilor în CMC ar costa bugetul 3,2 milioane de lei

© Sputnik / Evgheni PanasencoAlegeri 2015
Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele CEC susţine că cei care solicită renumărarea voturilor trebuie să-şi asume riscul financiar, dacă frauda nu va fi dovedită.

CHIŞINĂU, 3 iul – Sputnik. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a declarat în cadrul unei emisiuni în Studioul Sputnik-Moldova că o eventuală decizie de renumărare a buletinelor de vot în Consiliul Municipal Chişinău (CMC) ar costa 3,2 milioane de lei, iar alegerile repetate ale primarului capitalei ar costa şi mai mult. 

Chirtoacă este tras de ureche de un deputat în timpul şedinţei CMC - Sputnik Moldova
Politică
Voturile pentru CMC vor fi renumărate

„Renumărarea voturilor în CMC va costa 3,2 milioane lei. Acestea sunt cheltuieli din bugetul de stat. Noi aceşti bani nu i-am prevăzut. Alegerile repetate pentru funcţia de primar al capitalei ar costa şi mai mult”, a declarat Ciocan.

Preşedintele CEC susţine că ar fi bine ca legislaţia naţională să prevadă achitarea cheltuielilor financiare pentru renumărare de cel care a solicitat acest proces, în cazul în care nu va fi dovedită frauda.

„Am demonstrat nu o dată că după renumărări la noi nu se schimbă rezultatele, pentru că însăşi procedura de numărare a voturilor este una destul de transparentă, la ea asistă membrii biroului electoral, observatorii, reprezentanţii partidelor, presa. În aceste condiţii, părerea mea personală este, nu avem o decizie a CEC-ului în acest sens, că cei care solicită renumărarea voturilor trebuie să-şi asume riscul financiar”, a declarat Ciocan.

„Cred că ar trebui să fie prevăzut în lege că, odată ce ceri renumărarea, trebuie să vii şi cu o garanţie financiară. În cazul în care se confirmă frauda, responsabilitatea trebuie să revină acelor funcţionari electorali care au comis aceste fraude. În cazul în care nu se confirmă, cheltuielile ar trebui să fie achitate de cel care a solicitat renumărarea”, a conchis preşedintele CEC.

În această campanie electorală, CEC-ul a renumărat deja buletinele de vot în peste 10 localităţi din ţară.  

 

Fluxul de știri
0