Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi reguli de eliberare a certificatului de concediu medical

© Sputnik / фото Правительство РМGuvernul RM, modificări concediu medical
Guvernul RM, modificări concediu medical - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul în exercițiu a aprobat, joi, o serie de modificări şi completări la Instrucţiunea privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical.

CHIŞINĂU, 2 iul – Sputnik. Noile reguli vizează eliberarea şi prelungirea certificatului de concediu medical pentru unele cazuri de boală sau traumatism, îngrijirea copilului bolnav şi iconcediu de maternitate.

Potrivit noilor prevederi, certificatul pentru îngrijirea copilului bolnav va fi eliberat până la împlinirea vârstei de 10 ani, iar pentru copiii cu grad de dizabilitate sau maladie oncologică — până la vârsta de 16 ani. Până acum, în toate cazurile, certificatul era elibera doar până la vârsta de 7 ani a copilului. De asemenea, a fost dublată durata totală pentru care se eliberează certificatul pentru îngrijirea copilului bolnav, până la 60 de zile cumulativ într-un an calendaristic.

În cazul sarcinii cu trei şi mai mulţi copii, a fost majorată durata concediului de maternitate până la 182 de zile calendaristice, care include 112 zile — concediu prenatal şi 70 de zile — concediu postnatal.

A fost simplificată şi procedura de prelungire a certificatelor de concediu medical, prin excluderea obligativităţii de emitere a deciziei Consiliului Medical Consultativ pentru prelungirea certificatului de concediu medical după a şasea zi de incapacitate temporară de muncă, eliberarea certificatului în afara locului de trai sau pentru tratamentul balneo-sanatorial.

Fluxul de știri
0